Město, kde Hrabal strávil dětství

Polná získala ocenění Historické město roku 2006. Nyní se však píše jiný rok, je prosinec a město naplno prožívá advent.

Polná se zprvu tváří nenápadně. Ať přijíždí návštěvník z kterékoli strany, město se mu předem neodkrývá. Na své si však v Polné přijdou milovníci památek, židovství i ti, kteří jdou po stopách historie.

Jedna dominanta však mezi jinými upoutá, polenský hrad a zámek. Oba na sebe navazují. „Stará hradní část je nově zrekonstruovaná, je možné projít se parkánem s výhledem na rybník Peklo,“ říká Barbora Jarošová z polenského muzea.

Kuriozitou je kašna na nádvoří hradu, kterou restaurátoři odkryli z okolního terénu možná až příliš. Dnes sice lze k patě stěn kašny sestoupit po schodech, ale do ní prakticky nejde nahlédnout, stěny jsou příliš vysoké.

Zajímavé jsou i jiné pozůstatky hradu. „Atraktivní je gotická hladomorna, vedle níž kamenné chodníčky naznačují původní rozsah hradu s jeho gotickou obrannou válcovou věží,“ dodává Jarošová.

Polná a hilsneriáda

S Polnou se pojí hilsneriáda, nechvalně známá aféra, kdy byla v lese Březina nad městem zavražděna devatenáctiletá Anežka Hrůzová. Z vraždy byl v duchu dobové hysterie nepodloženě obviněn místní Žid Leopold Hilsner. Událost přerostla do stavu společenského antisemitského tažení. Na obranu Hilsnera, odsouzeného bez důkazů, vystoupil proti drtivé většině pozdější prezident T. G. Masaryk.

Hilsneriáda není tím, čím by se chtěla Polná chlubit. Dodnes však do města vábí nejen zájemce o novodobou historii, ale i pravicové extremisty. Jako perličku lze zmínit, že v devadesátých letech dokonce kolovala informace, že z Polné pocházela židovská babička Adolfa Hitlera. Tvůrci této fámy vycházeli z údajného náhrobku na zdejším židovském hřbitově. Ten však zmizel, údajně se jej snažili za války zničit příslušníci hitlerjugend, aby nekazil čistý štít jejich vůdce. Zda kámen a židovští Hitlerovi předkové existovali, není dodnes známo. Zůstala jen fáma, o které psali v půli devadesátých let dokonce i v argentinských novinách Gazeta Ilustrada.

Poetičtější a především pravdivý je příběh dětství českého spisovatele Bohumila Hrabala. Ten strávil útlé dětství v Polné - hlavně ve zdejším pivovaru. Hrabalova svobodná matka Marie Kyliánová byla v městském pivovaře účetní a zde se také seznámila s budoucím manželem Františkem Hrabalem. Ten se stal předobrazem zřejmě nejslavnější Hrabalovy literární postavy Francina. Budoucí spisovatel ve vkusně opraveném polenském pivovaru strávil dětství od svých dvou do pěti let. V srpnu 1919 se rodina stěhovala do Nymburka.

Zajímavostí Polné je trojúhelníkovité židovské ghetto, nyní Karlovo náměstí. Na jeho spodní části je nyní rekonstruovaná synagoga a pod ní rabínský dům, které dohromady tvoří zákoutí s neopakovatelnou atmosférou.

Předvánoční akce

Kromě památek nabízí Polná i řadu předvánočních akcí. Jednou z nich je již aktuální výstava Vánoce našich řezbářů ve společenské místnosti v přízemí radnice. Zakončí ji v neděli 18. prosince koncert polenské skupiny Kapky. „Letos poprvé bude k vidění betlém místního autora Františka Vacka s figurami v životní velikosti, bude do 24. prosince v bráně u kostela,“ zve Martina Nováčková z městského informačního centra.

Další podobně laděnou akcí bude dnešní Vánoční setkání starší generace od tří odpoledne v sále zámku, k tanci a poslechu bude hrát kapela Sklenařinka.

Příznivci Beatles, či prostě nostalgici po atmosféře šedesátých let, mohou navštívit vzpomínkový večer na Johna Lennona v sobotu 10. prosince od půl šesté odpoledne v sále městského kina.

Hlavně pro děti je schránka na dopisy pro Ježíška pod vánočním stromem na Husově náměstí, kam je možné vkládat poštu do neděle 11. prosince. „Připomínáme, že je nutné napsat jméno a adresu. Bez těchto údajů bohužel nelze Ježíškovu poštu doručit,“ upozorňují pořadatelé.

Ve stejný den odpoledne bude v Polné adventní koncert žáků základní umělecké školy v sále Městského kina. Vánoční trhy opanují Sezimovo náměstí v neděli 18. prosince od osmi do jedenácti, budou tam prodávat vánoční stromky a kapry, medovinu, suvenýry a dárkové zboží.

Za návštěvu v Polné stojí děkanský chrám, který je jednou z největších staveb svého typu na Vysočině. „Je možné jej navštívit vždy hodinu po ukončení mše,“ říká Nováčková. Přehled mší je na odkazu na farnost Polná na www.mestopolna.cz.

JAK SE NEJLÉPE DOSTAT DO POLNÉ

* Do města občas zajíždí vlak, ale nepravidelně a spíš výjimečně. Osobní doprava byla na trati Dobronín-Polná zastavena v roce 1982.
* Nyní zde osobní vlaky jezdí pouze při mimořádných příležitostech, jakou je například v září polenská Mrkvancová pouť. Doprava je tedy možná především autobusem či autem.
* Polná je na silnici mezi Jihlavou a Přibyslaví.