Město nabídlo k prodeji kurty Tepa. Volejbalisté se bouří

Kladenští možná přijdou o poslední venkovní hřiště, kde si mohli zapinkat přes vysokou síť. Radní navrhují prodej volejbalových kurtů v Rozdělově.

Jediná okresní volejbalová líheň by měla padnout do soukromých rukou. Nese název Tepo a patří pod správu teplárenské společnosti, kterou vlastní město. To dalo v srpnu na vývěsku zprávu, že jsou kurty areálu Tepa v Rozdělově k mání za necelé čtyři miliony korun včetně nemovitosti. Volejbalisty mrzí, že s nimi nikdo z radních návrh neprojednal. Dokonce se hovoří o tom, že o úmyslu prodat areál většina radních ani nevěděla.
„S městem jsme se v minulosti vždycky na fungování volejbalu bez potíží domluvili. Škoda, že radní Miroslav Bernášek, se kterým jsme vždy našli směrem k volejbalu společnou řeč, v radě neprosadil spíše dotaci pro mládežnický volejbal než prodej jeho kurtů. Mládežnické soutěže se prakticky na jiném povrchu než na antuce nehrají,“ řekl manažer extraligového Kladna Jindřich Licek.

Prodávají areál
pod cenou?

Zhruba šest tisíc metrů čtverečních lukrativní plochy prodává za vyvolávací cenu tři miliony osm set tisíc korun. Při rozpočítání na čtvereční metry to je zhruba 650 korun za metr. V Kladně, kde se podle realitních makléřů pohybuje cena pozemku v části, jakou je Rozdělov, v rozmezí od dvou tisíc korun za metr čtvereční, je to ojedinělé.
„V Rozdělově se pozemky s kompletní inženýrskou sítí běžně prodávají v rozmezí 2300 až 2500 korun. Někdo možná koupil i dražší,“ podivila se nad neobvyklou nabídkou Jitka Somsedíková z kladenské realitní kanceláře Diamond.
Pokud by tedy někdo chtěl spekulovat, má v budoucnu jistý více než stoprocentní příjem.
„Areál prodáme pouze s podmínkou, že nový majitel sportoviště nezruší,“ ujistil vyznavače odbíjené kladenský primátor Dan Jiránek. Zároveň ale připustil, že za několik let by mohlo dojít ke změně využití pozemku.
Pokud areál nikdo ani za necelé čtyři miliony korun nekoupí, mohla by jeho vyvolávací cena ještě klesnout.
„Sportovní areály města Kladna o kurty Tepa usilují už dávno, ovšem marně. Jako zastupitel jsem proti prodeji pozemku,“ řekl šéf areálů Lukáš Kubica.
Sportovní areály města Kladna se od roku 2003 v areálu starají o základní údržbu. A to na základě smlouvy, kterou firma Tepo údajně stále nemá. „Smlouva u nás neleží a o její fyzické existenci nic nevím,“ uvedl ředitel Tepa Antonín Kajgr.
S tím ovšem nesouhlasí Kubica. „Smlouva existuje a my ji plníme,“ řekl Kubica.

Úspěšnější sport
město nemá

Zpráva o prodeji kurtů Tepa nenechala Kladenské v klidu. Málokdo věří, že klub s velkou tradicí bude i za několik let existovat. Vždyť už zanikly slavné kurty v Kročehlavech, Dubí či na Slovanu.
„Koupili jsme halu BIOS, fotbalové hřiště v Rozdělově, jednáme o majetku fotbalového SK a volejbalové kurty prodáme? Připadá mi, jako by někdo na radnici nechtěl sport podporovat. Potom, ať peníze, co tečou do hokeje a fotbalu, dáme třeba do opravy chodníků,“ reagoval na zprávu zastupitel a volejbalista František Samek. V době, kdy šéfoval Tepu, moc diskuzí o klubovém volejbalu na radnici nepřipouštěl. Ovšem byl pro, aby rada města už dříve rozhodla, že bude prodávat zbytkový majetek společnosti Tepo. „Nechtěl jsem, aby mě někdo nařknul, že na prodeji majetku společnosti mám nějaký osobní zájem, či že ho prodávám pod rukou,“ dodal Samek.
Tradici vrcholového volejbalu buduje Kladno šest let, ale k tomu, aby se prohluboval, potřebuje mládežnickou základnu. Před šesti lety si ji začalo vychovávat právě v Tepu. Bez ní klub nemůže v soutěži fungovat. Přitom úspěšnější odvětví město v současné době nemá. Svědčí o tom mistrovský titul a několik druhých míst. Zástupce města napadlo, že volejbalu pomohou, když hřiště prodají.

Minimální náklady
na provoz

Tepo, které podporuje kladenskou atletiku částkou přesahující milion korun, do volejbalu peníze dávat nehodlá. „Z činnosti volejbalového Tepa nic nemáme. Jak nakonec rada i zastupitelstvo města rozhodnou, netuším. Ale bylo by nemorální, kdyby ty peníze Tepo nedostalo,“ uvedl ředitel Tepa a zastupitel Antonín Kajgr. Volejbalisté z jeho klubu věří, že jako zastupitel ruku pro prodej areálu nezvedne. Ten to podle zainteresovaných potvrdil.
„Vytvořili jsme koncepci mládežnického volejbalu. V té době jsme nemuseli městu platit nájem za sportoviště. Nyní odvádíme takřka milion a půl ročně. Město by se mělo starat o veřejně prospěšnou činnost, umožňovat ji i podporovat. Nejlepší pro volejbalový areál by byl převod mezi sportoviště Sportovních areálů města Kladna,“ míní manažer Licek. Ale i kdyby si město klub pod sebe nevzalo, podle jeho členů jsou náklady na provoz areálu minimální. Před lety opravili dělníci střechu klubovny, zrekonstruované je i sociální zázemí. Správce už v areálu nebydlí, ale podle potřeby tam dochází.
Tvrdí-li někdo z kladenských radních, že areál včetně nemovitosti musí prodat, protože rekonstrukce budovy by stála příliš peněz z rozpočtu města, není to podle volejbalistů pravda. Nájem za areál vyjde klub na třicet tisíc korun ročně. „To je částka, kterou jsme schopní dát každou sezonu dohromady,“ upozornil Michal Kužel.

Radní: Nabídka ověřuje hodnotu areálu

V kuloárech kladenské radnice se od prvního okamžiku, kdy město nabídku vyvěsilo, hovoří o jménech, která rozdělovský pozemek Tepa mají zaručeně koupit. Jsou mezi nimi údajně také současní nebo minulí představitelé radnice.
„Město nemá zájem prodávat kurty za každou cenu. Nabídkou si ověřujeme tržní hodnotu areálu. Pokud se neobjeví vážný zájemce o provozování stávajícího sportoviště s projektem, který sportoviště zajistí na dlouhé roky dopředu, prodej rada města projednávat vůbec nebude. Natož aby ho pustila na zasedání zastupitelstva,“ reagoval na kuloární řeči radní Radek Větrovec s tím, že s jeho jménem nemá nikdo koupi areálu spojovat. „Těmto transakcím s městskými pozemky se, právě kvůli různým spekulacím, vyhýbám,“ dodal Větrovec.
Zástupci města měli v době vyvěšení nabídky problém s tím, že za převod pozemků z Tepa na město by Kladno muselo státu na dani zaplatit přes dvacet procent z vyhlášené částky. Šlo by zhruba o 800 tisíc korun.
Podle některých představitelů města jde o náhodně určenou částku a město jako vlastník Tepa může určit jakoukoli cenu, tedy i mnohem nižší, což v rozhovoru pro týdeník Sedmička také nepřímo potvrdil primátor Dan Jiránek. Pak by daň za převod nemusela být pro městský rozpočet nesplatitelná.
Již minulý týden, kdy se o nabídce města týkající se areálu začalo hovořit veřejně a na podmínky prodeje se zaměřila média, začali někteří z představitelů Kladna tvrdit, že o nic vážného nejde a že by stejně prodej neschválili. Pouze v případě, že by nějaké sdružení nabídlo hodně zajímavou sumu a k ní přidalo „neprůstřelný“ projekt na sportoviště.
„Může to celé dopadnout i tak, že si město vezme klub pod svou správu,“ řekl kladenský radní Miroslav Bernášek na tiskové konferenci magistrátu. „Primátor mi na poslední schůzce řekl, že tam volejbal chce zachovat,“ doplnil radního 18. srpna ředitel Tepa. Tedy v den, kdy se mohli zájemci o koupi přijít s úředníky z radnice na pozemek podívat.
Sraz měli ve tři čtvrtě na devět ráno. „Nikdo se nedostavil. To ale neznamená, že by nikdo neměl zájem. Areál je v provozu, takže případní zájemci si mohli či nadále mohou nabízený pozemek i nemovitost Tepa prohlídnout sami,“ řekla Lenka Rosenkrancová z odboru majetku magistrátu.