Město platí kastraci toulavých koček

Karvinští radní chtějí snížit počet toulavých koček. Na odchyt nemají peníze, a tak chtějí, ať je lidé chytí sami. Kastraci radnice zaplatí.

Karvinský magistrát přišel s originálním nápadem, jak omezit porodnost toulavých koček. Oznámil, že zdarma vykastruje volně žijící kočky, které však obyvatelé musejí sami chytit a přinést k veterináři.
„Město nemá na zaplacení odchytové firmy peníze,“ vysvětlovala mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Zdůraznila, že nikdo po lidech nechce, aby pořádali hony na kočky a chytali do pytlů či klecí.
Karviná se zaměřila na kočky, které sice žijí na ulici, ale mají zároveň lidi, kteří je občas krmí. Proto k nim mají důvěru a nechají se bez použití násilí odchytit.
I milovníci a ochránci zvířat magistrát chválí, protože způsob, jakým chce porodnost těchto volně žijících zvířat omezit, jim připadá jako nejen levný, ale i humánní. „Zprvu mi to připadalo jako hloupost, ale když jsem se dozvěděla podrobnosti, tak musím uznat, že je to dobrý nápad,“ řekla studentka Veronika Tomášková.

S tím souhlasí i Miroslava Kocurová, která má v Bohumíně malý útulek pro kočky. „Žádné město to neudělalo tak jako Karviná a já tleskám. Je to výborná věc,“ prohlásila Kocurová z První společnosti za práva koček. Sama kastraci často dotuje ze svého. „Odchytit kočky, které nejsou zvyklé na lidi, my jim říkáme plašani, je velmi náročné. Děláme to pomocí takzvaných sklopných pastí. Kočky to špatně snášejí. Jsou schopny se tak poranit, že odchyt nemusejí přežít,“ dodala Kocurová.
Chytání plachých tvorů, kteří žijí například v průmyslových areálech, vedení Karviné po obyvatelích nechce.
„Věříme, že lidé, v jejichž blízkosti kočky žijí, využijí této možnosti a nechají je na náklady města vykastrovat. Je v zájmu lidí, kteří je mají rádi, aby se nepřemnožily a netrpěly venku,“ vysvětlovala Věra Horvátová z odboru místního hospodářství karvinského magistrátu. Doufá, že v Karviné vykastrují alespoň 150 koček. „Vzhledem k tomu, že mají mláďata třikrát ročně, to bude jistě nezanedbatelný zásah,“ doplnila Horvátová. Všechny veterinární ordinace v Karviné mají s městem smlouvu, že jim za provedení kastrace zaplatí místo lidí, kteří kočky přinesou. „Máme na to sto tisíc korun. Lidé mají zájem a často nám kvůli tomu volají,“ uvedla Horvátová.
Zneužití služby veterináře zdarma se nebojí. „Kočka, která bude vykastrovaná, bude viditelně označena. Na uchu bude mít vystřižené písmeno v,“ řekla Horvátová. To by podle ní mělo stačit. „Který chovatel si nechá znetvořit kočku? Zároveň tak zabráníme tomu, aby jedna kočka nebyla odchycena dvakrát, protože stehy časem zarostou,“ řekla Horváthová.
Veterinární ordinace ve Fryštátě už s kastrací začala. „Tři kočky jsme vykastrovali a máme objednané další čtyři,“ potvrdil veterinář David Oslizlok. Dodal, že lidé, kteří kočky přinesou, podepisují protokol, ve kterém se zavazují, že se o zvířata postarají, dokud se jim nezahojí rána. To je asi deset dnů. Pak je mohou pustit ven.