Městské lázně ožijí již příští rok

V budově lázní najde nové prostory Oblastní galerie Liberec. Její stávající prostory jsou nevyhovující.

Oblastní galerie v Liberci přesune své sbírky do prostorů městských lázní. Rekonstrukci zajišťuje pardubická firma Chládek a Tintěra a z části ji zaplatí Evropská unie. „Rekonstrukce by měla skončit v polovině prosince příštího roku,“ informuje tisková mluvčí pro Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová.

„První úvahy o realizaci této akce sahají na počátek roku 2009. Stavba byla zahájena na podzim loňského roku,“ informovala mluvčí liberecké radnice Pavlína Stránská.

Městští úředníci zatím nepožádali o posunutí termínu, takže by měli projekt do konce příštího roku ukončit. „Město čerpá na rekonstrukci ze svého rozpočtu přes pětapadesát milionů korun, z Evropské unie pak přes tři sta dvacet milionů,“ prozradila Jouklová.

V budově budou výstavy

Stavbu by měla pardubická firma dokončit do března příštího roku. „Objekt po schválení stavebních prací předají Oblastní galerii Liberec k bezplatnému užívání,“ řekla Stránská s tím, že další tři nebo čtyři měsíce stráví pracovníci galerie vybavováním interiéru a přesunem zařízení ze staré galerie.

Návštěvníci nové galerie by se měli dočkat jejího otevření nejpozději do šesti měsíců od předání. „Musejí počkat, dokud teplotní a vlhkostní podmínky nedosáhnou vhodných hodnot pro vystavování uměleckých děl,“ dodala Stránská. Vlhkost by měla být dvaapadesát až osmapadesát procent a teplota šestnáct až dvacet stupňů.

Projekt interiérů připravují architekti ze SIALu, ti mají k němu autorská práva. Bude hotov v polovině dubna. „Částku přesně neznám, protože projekt není zatím k dispozici, ale hovoří se předběžně o dvaačtyřiceti milionech korun,“ řekla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová. O financování interiérů se podle ní musí postarat Liberecký kraj, ať už z vlastního rozpočtu, nebo získáním prostředků z Norských fondů. Dne 27. března Rada Libereckého kraje schválila přípravu žádosti.

„Město Liberec nás oslovilo s tímto projektem a možností získat nové prostory pro galerii,“ řekla Vajnerová. Váhali, ale nakonec se dohodli, protože technický stav současné budovy Oblastní galerie v Liberci je žalostný.

„Rekonstrukce této budovy by stála Liberecký kraj přes dvě stě milionů, které by se v rozpočtu nenašly,“ potvrdila. Dostali i nabídku financování z integrovaného plánu rozvoje města.

Stará galerie chátrá

Problémů v Liebiegově paláci, kde oblastní galerie sídlí, mají provozovatelé celou řadu. Vilu dostavili v letech 1872, od té doby neprošla žádnou velkou rekonstrukcí, takže tu mají problémy nejen s podlahami, zdmi, ale i s vlhkostí.

„Do střechy na několika místech delší dobu zatékalo a jsou tam zcela zničené krovy. Některé dřevěné prvky napadly dřevokazné houby a hmyz,“ prozradil ředitel galerie Jan Randáček. Podle něj to ale není jediný vážný problém. Další nevýhodou je, že tu není prostor pro rozšíření vystavovaných sbírek a otevření knihovny.

Návštěvníci ocení zázemí

„Chybí nám šatny, odpovídající zázemí pro návštěvníky a ani zaměstnanci nemají zrovna ideální prostředí pro práci,“ doplnil Randáček s tím, že se v novém místě pokusí o další rozvoj galerijních činností, vylepší výstavy a doprovodné programy.

„Veřejnost ocení více místa pro stálé expozice i krátkodobé výstavy, nový ateliér pro doprovodné programy, menší přednáškovou místnost, kavárnu, ale i takový základ, jako jsou zamykatelné šatny nebo toalety,“ upřesnil.

Pracovníci galerie od počátku na rekonstrukci městských lázní spolupracovali. Budova je památkou, proto se potýkali s jistými omezeními, i přesto ředitel galerie říká, že je zatím s výsledkem spokojený.