Microsoft nouzově „záplatuje“ chybu na prohlížeči Internet Explorer

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Americká softwarová společnost Microsoft rozesílá uživatelům nouzovou opravu závady, která několik dní kriticky ohrožovala její internetový prohlížeč Internet Explorer. Firma se také překvapivě rozhodla, že „záplatu“ dodá i stamilionům uživatelů operačního systému Windows XP, jehož technickou a bezpečnostní podporu nedávno ukončila.

„Rozhodli jsme se to opravit, opravit to rychle a opravit to pro všechny naše uživatele,“ vysvětlila mluvčí firmy Adrienne Hallová na oficiálním blogu Microsoftu. Dodala, že v souvislosti se závadou se objevil jen velmi malý počet útoků, a počáteční obavy tak byly přehnané.

Microsoft na počátku týdne varoval uživatele před novou chybou v zabezpečení nejpoužívanějšího světového internetového prohlížeče Explorer. Hackerům chyba umožňovala získat přístup a uživatelská práva k cizím počítačům. Vlády USA a Velké Británie uživatelům doporučily, aby až do odstranění závady přešli na jiné prohlížeče.

Závada postihovala všechny verze Exploreru od šesté po jedenáctou, které mají na světovém trhu internetových prohlížečů více než poloviční podíl. Microsoft informoval o omezených cílených útocích, které se snažily nedostatku v zabezpečení zneužít.

Závada byla prvním významným ohrožením počítačů od doby, kdy Microsoft začátkem tohoto měsíce přestal poskytovat podporu 13 let starému operačnímu systému Windows XP. Experti podle agentury Reuters odhadují, že ten stále běží na 15-25 procentech osobních počítačů ve světě.

Šašek provokuje: Skončila podpora, radujme se