Microsoft prodal méně počítačů, byznys drží konzole

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Klesající prodej počítačů negativně zasáhl do hospodářských výsledků Microsoftu. Technologické firmě klesl čtvrtletní zisk o sedm procent na 5,66 miliardy dolarů (zhruba 112 miliard korun). Příznivě se naopak projevil prodej konzolí a zastavení podpory Windows XP.

Celkové tržby společnosti ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, zůstaly v meziročním srovnání téměř beze změny na 20,4 miliardy dolarů.

Na tržby měly příznivý vliv silný prodeje herních konzolí Xbox One a operačního systému Windows 7. Zvláště po ukončení podpory Windows XP je o „sedmičky“ mezi firmami velký zájem.

Stolní počítačům, kde byl Microsoft tradičně nejsilnější, se už tolik nedaří. Jejich prodej je totiž pod tlakem kvůli přechodu spotřebitelů k tabletům a chytrým telefonům. Zde ale Microsoft prohrává s konkurenty, jako jsou Apple nebo Google.

To byl také jeden z důvodů, proč technologická firma loni v létě koupila od finské společnosti Nokia její divizi mobilních telefonů za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard korun).

Vývoj akcií Microsoftu za poslední rokVývoj akcií Microsoftu za poslední rokVývoj akcií Microsoftu za poslední rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů.