Ministerstvo zpřístupnilo ekologické dotace více zájemcům

V dubnu letošního roku vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR program Zelená úsporám, v jehož rámci se mělo zájemcům rozdat až 25 miliard korun formou dotace na zateplení domů a další ekologické úpravy. Podmínky k získání dotace byly ale tak přísné, že o ni požádalo jen několik desítek lidí. Ministerstvo životního prostředí se proto rozhodlo program více otevřít a zpřístupnit ho.

Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika se na nezájmu o dotaci v rámci programu Zelená úsporám hodně podepsala současná ekonomická krize, která má prý závažnější následky, než autoři programu očekávali. „Krize brání občanům investovat do velkých projektů, které byly předmětem původního návrhu programu Zelená úsporám. Proto jsme se rozhodli upravit program a vyjít vstříc i menším projektům s nižšími investicemi, které povedou k energetickým úsporám a zároveň ke snižování emisí, jako je například pouze výměna oken,“ zdůvodnil změny Ladislav Miko.

#####Dotovat bude možné i pouhou výměnu oken

Nově si bude moci veřejnost zažádat o dotaci na jakékoli úsporné opatření (výměna oken, zateplení střechy, zateplení podlahy apod.) za předpokladu dosažení kvalitativních kritérií a požadované úspory roční měrné potřeby tepla o minimálně 20 procent. Vypuštění podmínky původně požadující kombinaci několika opatření najednou umožní získat dotaci i těm, kteří si v současné době nemohou větší investici dovolit. Zároveň ministerstvo životního prostředí zvyšuje dotační podporu v oblasti celkového zateplení objektu. Nově tak dotace na celkové zateplení bohatě převyšuje hranici 30 procent celkových investičních nákladů a projekty zateplení se tak pro žadatele znatelně zlevňují.

Zásadní novinkou v programu je také snížení vstupních nákladů v podobě poskytnutí dotace na nezbytné energetické ohodnocení domu a na vypracování projektu realizace energetických úspor a instalaci obnovitelných zdrojů. Dotace na projektové dokumentace a na energetické hodnocení budou fixní a budou se vyplácet v momentě schválení žádosti o dotaci. Tato podpora je poskytována z prostředků technické asistence programu Zelená úsporám a vyplácena bude do 31. března 2010 nebo do vyčerpání celkové částky 50 milionů korun. „Jde nám především o motivaci projektantů a veřejnosti, aby se sami začali zajímat, jak mohou i oni snížit emise skleníkových plynů a náklady na bydlení,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Štěpánek.

#####Žádat mohou i majitelé panelových domů

#####Developeři o dotaci žádat sami nemohou

O dotační program Zelená úsporám se podle zástupce Státního fondu životního prostředí zajímají také developeři, kteří ale sami o dotace žádat nemohou. Program je totiž určen pro koncové uživatele, tedy majitele bytů. „Ti si ovšem mohou od developera byt v pasivním standardu koupit a o dotaci následně požádat. Dotace na bytovou jednotku v pasivním standardu je stanovena na 150 tisíc korun,“ upozornil Tomáš Poledník, referent odboru implementace programu Zelená úsporám – Státní fond životního prostředí ČR. „Přes všechny výhrady, které k němu z různých kanálů zaznívají, ho osobně vnímám jako první skutečně plošnou dotaci s právním nárokem. Přes všechny kritiky na přísná kritéria či výši příspěvků to vnímám jako zásadní posun v našem prostředí,“ hodnotí program Zelená úsporám architekt Adam Rujbr z architektonického studia Adam Rujbr Architects.

Podle jeho slov bylo dosud nutné při žádosti o nějakou dotaci vytvořit projekt, podat ho ke schválení státní instituci a čekat, jestli skupinka expertů vyhodnotí projekt jako přínosný. Nebyla předem jasně stanovená pravidla. „Proto se domnívám, že program Zelená úsporám je krok správným směrem. Nastavení dotací s jasným právním rámcem a s garancí, že při splnění stanovených podmínek příspěvek získám. Podpora státu, obzvláště u bytových projektů, je podle mého názoru prospěšná a potřebná,“ dodal Rujbr.

#####Nevyčerpané peníze se vrátí Japonsku

V současné době je ve fondu programu Zelená úsporám 25 miliard korun. Pokud Češi do tří let nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze Japonsku, od něhož Česko prostředky za emisní kredity získalo. Program byl od svého spuštění předmětem kritiky kvůli nízkému počtu podaných žádostí. SFŽP ještě na konci července evidoval pouze 205 žádostí, přitom MŽP předpokládalo asi 10 tisíc žádostí do konce roku. „Možná byla přehnaná očekávání, že hned v květnu budeme mít několik tisíc žádostí. Pro srovnání, program Panel nabíhal tři roky,“ řekl k rozjezdu programu Štěpánek. O dotace lze žádat od konce dubna na krajských pracovištích SFŽP. Lidé se k penězům dostanou také prostřednictvím poboček tuzemských bank, které nabízejí i spolufinancování. Banky se nyní předhánějí v nabídce zvýhodněné úrokové sazby. Například Poštovní spořitelna nabízí 6,9 procenta. ČSOB přichází se sazbou 7,7 procenta, přičemž ji klienti mohou využít i na jiné „zelené účely“, které nepokrývá program Zelená úsporám.

#####V programu už je zhruba 3500 firem

SFŽP vybral již téměř 3500 firem, které mohou provádět zateplování dotované z tohoto programu. „Naším cílem je, aby se mohla zapsat každá společnost, která projeví zájem a splní základní podmínky,“ řekla mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Od vstupu do programu Zelená úsporám si firmy slibují do budoucna příliv nových zakázek. Provedení práce certifikovanou firmou je podmínkou pro vyplacení státní dotace.

*

Program Zelená úsporám běží od dubna letošního roku. Program se týká tří oblastí. První část je věnována stávajícím stavbám a úspoře energií na jejich vytápění pomocí zateplení. Druhá část podporuje výstavbu nových domů v pasivním energetickém standardu. Třetí část programu se pak týká využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody, např. kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo solárně-termické kolektory na přípravu teplé vody či přitápění. „Za dobu trvání programu jsme zodpověděli nesčetné množství dotazů. Jedním z nich, který si zaslouží vysvětlení, je, proč program podporuje pouze novostavby v pasivním a nikoli nízkoenergetickém standardu,“ říká zástupce Státního fondu životního prostředí Tomáš Poledník. Podstatou dotačního programu je pomoci do budoucna zvýšit úspory energií, proto se podporují ty projekty, které umožní dosáhnout nejvyšších úspor. Prostředky budou rozdělovány od vyhlášení programu do konce roku 2012.