Místo býka bude před kinem mapa na kameni

Co nahradí sochu býka na náměstí Evropy? Tuto otázku si lidé kladli od června. Nedávno radní rozhodli: na náměstí bude mapa na velkém kameni.

Teprve osmnáctiletý Filip Ciahotný vyhrál soutěž o nejlepší návrh sochy, která bude stát uprostřed náměstí Evropy v Místku. Vytvořil kamennou sochu s mapou Evropy a porazil dalších šestnáct návrhů.
Prostranství dlouhá léta vévodila socha býka od Ladislava Dryaka. Autor si ji ale vzal zpátky.
„Zpráva o výběru mého návrhu mě velmi překvapila. V soutěži se sešlo hodně zkušených a známých umělců. Tak doufám, že se můj kámen bude líbit,“ říká Ciahotný. Filip Ciahotný studuje čtvrtým rokem na Střední průmyslové škole ve Frýdku-Místku. Podobně významné soutěže se zúčastnil poprvé a hned i vyhrál. „Po střední škole bych chtěl studovat architekturu. V této soutěži jsem viděl velkou příležitost,“ říká Ciahotný. Tvrdí, že nápady měl v hlavě už od první chvíle, ale pořád to nebylo to pravé.

První nápad: sklo

„Nejdřív mě napadlo udělat velkou skleněnou stěnu, která by byla nasvícená a tekla by z ní voda. Nakonec jsem si řekl, že by sklo nevydrželo moc dlouho. Brzy by sochu někdo zničil,“ líčí Ciahotný, který se rozhodl pro kamenné dílo. „Ve svém návrhu jsem chtěl mít nějakou symboliku. Tak
jsem začal přemýšlet, co zobrazuje jednotu a pevný základ. A tehdy jsem se rozhodl pro kámen, na kterém jsem z jedné strany umístil bronzovou mapu Evropy. Z druhé strany jsem nakreslil pamětní desku. Celý kámen jakoby ochraňují bronzové hvězdy stejné jako na vlajce Evropské unie,“ přibližuje
vítězné dílo Ciahotný.

Zeměkoule na soklu

Na pamětní desce by si mladík představoval vlajku Evropské unie. Pod ni by chtěl vyrýt text s historií Unie a seznamem členských států. Dílo mladého umělce se líbí i Tomáši Cidlíkovi, který se soutěže zúčastnil také. „Připadá mi to jako velmi zajímavý nápad. I když jsou ty materiály chladné, pro to místo se hodí. Ale jsem zvědavý, jak to odolá vandalům. Hlavně ty bronzové hvězdy,“ hodnotí Cidlík. Ten do soutěže přihlásil dva návrhy. „Osvald Labaj se mnou dělal na zeměkouli na soklu. Šlo o pahýl stromu, ze kterého jde několik větví, které drží kouli. Ta měla znázorňovat svět. Vnitřek by svítil. Taky jsme uvažovali, že by se koule točila a do toho by hrála hudba,“ přibližuje Cidlík nápad, který skončil v soutěži druhý.

Důležitý byl materiál

Kromě něj přihlásil ještě dutý sloup z dubového dřeva. „Představoval bych si tam něco vysokého, co by ladilo s okolními domy. Navrhl jsem asi desetimetrovou sochu složenou z metrových kruhů. Na nich bych vyřezal symboly vývoje lidí. Do kmene bych vložil jednotlivé státy a opět bych to bodově osvětlil,“ popisuje Cidlík. Sedmnáct návrhů viděli první pracovníci na odboru územního rozvoje a stavebního řádu.
Jeho vedoucí Petr Šabrňák mluví o těžkém rozhodování. „Sešly se hodně dobré návrhy. Měli jsme několik podmínek, které socha musela splňovat. Jako jednu z nejdůležitějších jsme vnímali materiál. Chtěli jsme, aby nové dílo nedopadlo jako Dryakův býk, na kterém se hodně podepsalo počasí a vandalové,“ vysvětluje Šabrňák.

Ceny pro první tři

„S vítězným návrhem souhlasím. Když jsem ho viděl poprvé, hned jsem si ho na náměstí Evropy dokázal představit. A tím, že je z kamene, ho nikdo jen tak neodnese,“ říká Šabrňák.
Vedoucí odboru kultury Ilona Nowaková by hlasovala jinak. „Mě nejvíce zaujalo dílo ve tvaru vysoké nerezové tyče. Na konci měla tyč tři ramena, placky ve státních barvách, které by na oblohu vrhaly barevné body,“ říká Nowaková. Podle ní by výtvor Oldřicha Moryse odolal nekončícím útokům vandalů.
Vedení města ocení jen první tři místa. Mladý vítěz soutěže dostane osm tisíc korun. Labaj a Cidlík získají šest tisíc korun. Jako třetího odborníci vybrali Jana Pletichu, který navrhl čtyři sochy držící zeměkouli a za dílo získá čtyři tisíce korun.