Místo domluvy tasí zbraně

Hradišťané se bojí konfliktů, a tak si čím dál častěji pořizují plynové pistole.

Když v polovině července parta mladých lidí u benzinky v Kunovicích pořvávala na projíždějícího opilce na kole, nikdo z nich netušil, že jim půjde o život. Opilec v reakci na pár poznámek vytáhl zbraň a čtyřiadvacetiletému mladíkovi mířil její hlavní přímo doprostřed čela. Naléhání, aby pistoli schoval, neposlouchal a několikrát vystřelil do vzduchu. Případů, kdy se při běžné hádce objeví zbraň, na Uherskohradišťsku přibývá. A roste také počet lidí, kteří si pistoli pořizují pro vlastní ochranu.

„Mého zaměstnance přepadli. Proto jsem si koupil plynovou pistoli. Doufám, že ji nikdy nebudu muset použít, ale mám ji jako pojistku,“ řekl například Jan Vachůnek z Uherského Hradiště. Jen na Uherskohradišťsku je celkem 2770 zbraní. Jejich množství je ale ve skutečnosti mnohem vyšší. Do policejních statistik se totiž vůbec nedostanou například plynové pistole. Ty jsou volně prodejné, neregistrované, nekontrolované a dostupné komukoliv.

Zákazník k jejich pořízení nepotřebuje zbrojní průkaz. Jedinou podmínkou, kterou obchodníci kontrolují, je věk nad osmnáct let a pár tisícovek v kapse. A zákazník odchází s plynovou pistolí, která se na první pohled od střelné neliší.

„Třeba policista to při detailnějším pohledu rozpozná, ale laik určitě ne. Nicméně v případě útoku jde stále o napadení zbraní, byť by to byla plynová pistole,“ upozornil mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Častější používání zbraní při šarvátkách potvrzují i strážníci. Vyjížděli třeba ke rvačce, kde muži stříleli plynovou pistolí nebo ke zraněnému mladíkovi u diskotéky v centru města, kterému druhý muž rozstřílel lýtko. „Zbraně si pořizují obyčejně tři typy lidí. Buď ti, kteří se chtějí bránit, ti, kteří ji mají jako hračku, nebo zločinci,“ vyjmenoval velitel strážníků Vlastimil Pauřík.

Třeba majitel jedné z regionálních bezpečnostních agentur by si ale pistoli na ochranu své rodiny nepořídil. Koupil si tak zvaný taser, tedy účinný a silný paralyzér, který jako jeden z donucovacích prostředků používají i policisté. „Měl jsem vlastní špatnou zkušenost, tak jsem si ho pořídil. Pistole je podle mého názoru zbytečně nebezpečná. U paralyzéru má člověk alespoň chvilku čas někoho zavolat. Beru si ho s sebou v případech, kdy se nějaký problém dá předpokládat,“ svěřil se muž, který odmítl zveřejnit své jméno.

Ženy, které se v noci často pohybují samy, zase nosí v kabelkách menší paralyzéry a pepřové spreje. „Pořídila jsem si pepřák poté, kdy mě okradli. Od té doby ho mám u sebe,“ potvrdila barmanka Bohdana Hrubá. Taser jde v obchodech sehnat za tisícovku, plynový sprej do dvou set korun.