Místo dvou týdnů v nemocnici jde pacient za dva dny domů

Ortopedie kladenské nemocnice se stala druhým zařízením v Česku, kde lékaři využili novou metodu operace páteře.

Silnou bolest v bederní páteři cítila dvaapadesátiletá Hana Chaloupková dlouho. Nedávno získala naději, že se jí zbaví. Nevyhnutelná operace nakonec neznamenala tak velký zásah do jejího těla, jak se pacientka se spondylolistézou ještě před před několika měsíci domnívala.
Místo klasické metody, kdy se lékaři k vychýlenému obratli bederní páteře a křížovému obratli dostávají pomocí řezné rány na břiše, kladenský ortoped Libor Zahradníček zvolil metodu přes dvoucentimetrový řez vedle kostrče.

Doba na sále se zkrátí

„Oproti klasické metodě to má hned několik výhod. Přes dutinu břišní je k postiženému místu obtížnější přístup, existuje i větší riziko poranění cév. Proto taková operace trvá dvě až tři hodiny,“ vysvětluje primář ortopedicko úrazového oddělení nemocnice Jan Deniger. Nová metoda, kdy se operatér k místu dostává pomocí dlouhých nástrojů přes řez, kam se vejde jeho prst, zkrátí pacientům pobyt na sále na tři čtvrtě hodiny.
To však není jediná výhoda. Nejdůležitější podle lékařů je, že pacient může druhý den po operaci vstát z postele a za dva až tři dny jít domů. Nebýt nové metody, musel by v nemocnici zůstat průměrně dva týdny.
„Doba, než kosti spojené šroubem srostou, je samozřejmě stejná u obou zákroků. Ale pacient je vystaven menší zátěži, menší bolestivosti, menším ztrátám krve a také riziko komplikací je nižší,“ doplňuje Deniger.
Potvrzuje to i pacientka. „Rozhodně cítím menší bolest než při operaci kyčle,“ říká Chaloupková.

Titanový šroub

Zavedení titanového šroubu do páteře sleduje ortoped na monitorech, kde mu dvě rentgenové kamery a magnetická rezonance jasně ukazují, kde se se speciálními nástroji pohybuje.
„Jsme tady z toho trochu paf, nikdo z nás to totiž ještě neviděl,“ přiznává instrumentářka, která lékařům na sále potřebné nástroje v hodnotě dvou milionů korun podává. Ty si však nemocnice nekoupila, instrumenty jí na operaci půjčila firma IBI, která metodu do Česka zavedla. „I ve světě jde o novinku, kterou vyvinuli Američané teprve nedávno. U nás je uznaná od března,“ říká zástupce firmy Daniel Bělík.

Operaci hradí pojišťovna

Zdravotní pojišťovna zákrok nemocnici proplatí. Podle lékařů totiž léčba vyjde na přibližně stejné peníze jako klasická operace. A to i přesto, že titanový šroub stojí kolem 130 tisíc korun.
„Samozřejmě pokud pacienti musí ležet delší dobu v nemocnici, jsou déle na sále, spotřebují více krevních derivátů jako při konzervativní operaci, tak se jejich léčba prodražuje,“ vysvětluje primář kladenské ortopedie Deniger.
„Pacientů, kteří by zákrok potřebovali, je spousta. Ale jsem vázaný finančními možnostmi nemocnice,“ říká kladenský specialista na operace páteře Libor Zahradníček.
Náměstek ředitelky nemocnice Vladimír Lemon mu dává za pravdu. „Jsem samozřejmě rád, že naše ortopedie takový druh zákroku umí, že se lékaři ve svém oboru drží na špičce. Říct, kolik pacientů tímto způsobem odoperujeme, ale rozhodně nemohu,“ říká. Nemocnice podle něj potřebuje peníze na dostavbu nové budovy a její přístrojové vybavení.