Místo, kde Renč točil Requiem pro panenku

Na rozdíl od většiny hradů a zámků bude možné zrekonstruovaný zámek Lešná u Valašského Meziříčí navštívit i v zimě.

Devět měsíců trvala rekonstrukce klasicistního sídla z 18. století, v němž natáčel Filip Renč film Requiem pro panenku. V zámku Lešná sice nehořelo jako v závěrečné scéně filmu, ale byl zchátralý a nebylo dost peněz na jeho opravu. „Před sedmi lety byla tato nemovitost určena k odprodeji, a to znamenalo najít soukromého investora, nebo dále přihlížet, jak chátrá. Zámek je nejen velkým kulturním dědictvím, ale láká i turisty. Také díky tomu se podařilo získat na jeho obnovu peníze z evropských fondů,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš.

Idylická atmosféra

Klasicistní zámek Lešná vznikl přestavbou vodní tvrze a na konci 19. století získal svůj nynější vzhled, který ještě umocňuje jeho zasazení do anglického parku. Ten je i dendrologicky významným arboretem s mnoha vzácnými dřevinami.

Jedinečnost areálu spočívá v romantické malebnosti a idylické atmosféře venkovského šlechtického sídla s částečně dochovaným zámeckým mobiliářem z majetku posledních majitelů - rodu Kinských ze Vchynic a Tetova.

Na zámku bylo třeba udělat spoustu věcí, například nové rozvody a nové omítky. „V prostorách, kde se nedochovaly původní podlahy, položili stavbaři nové. Částečně se podařilo zrestaurovat barokní malby na omítkách. Také jsou zrestaurovány vídeňské parketové čtverce a velmi zajímavá plechová balustráda,“ popsala kastelánka Alena Lysá.

Tři tematické expozice

V parku na jaře odtěžili poškozené stromy. V létě zahradníci dokončili ořezy jejich korun, aby zlepšili jejich růst.

Zámek po rekonstrukci nabídne několik služeb. K vidění budou dvě stálé expozice. V historické expozici se návštěvníci seznámí s poměry na konci 19. století, kdy zámek vlastnil šlechtický rod Kinských.

Expozice environmentální je rozdělena do tří témat, konkrétně Krása dřeva a jeho využití v historických objektech, Historický park jako dílo člověka a přírody a Život stromu.

V zámku bude informační centrum, multifunkční sál a plošina pro vozíčkáře, kteří se tak bez problémů dostanou i do prvního patra. Ve spolupráci s obcí Lešná budou v areálu pořádat svatební obřady a hostiny. Dále lze prostory využívat pro pořádání konferencí, přednášek a komorních koncertů. V zámeckém parku bude na jaře roku 2012 vybudována naučná stezka.

Při prohlídce historických interiérů v Lešné se letos v zimě mohou návštěvníci i ohřát. „Zámek vytápí plynová kotelna, uvnitř je zhruba šestnáct stupňů, což plně vyhovuje nábytku, obložení i dřevěným podlahám,“ upřesňuje kastelánka Lysá.

Praktické tipy a rady na cestu

Na zámek Lešná se lze dostat autem po silnici I/35 z Valašského Meziříčí směrem na Hranice. V obci Lhotka nad Bečvou je odbočka vpravo a po dvou kilometrech přijedete přímo k zámeckému areálu s parkem. Ve Lhotce nad Bečvou je i železniční zastávka, takže se odtud do zámku lze vydat pěšky. Komu prohlídka nezabere celý den, může se vrátit do Valašského Meziříčí či pokračovat dále do nedalekého lázeňského města Teplice nad Bečvou.

Otevřeno bude celou zimní sezonu, vždy od úterý do neděle v 9.00-16.00. Podle kastelánky je lepší si předem zavolat na číslo