Místo ke hvězdám až na dno. Americký dobrodruh nabídne cestu do hlubin Mariánského příkopu

Autor projektu Victor Vescovo.

Autor projektu Victor Vescovo. Zdroj: Reuters

Victor Vescovo
Pohled na plavidlo.
Přípravy na ponor.
Měření.
Mariánský příkop v západním Pacifiku je se svou hloubkou až 10 994 m nejhlubším místem na Zemi.
9
Fotogalerie

Lidstvo míří často ke hvězdám. V myšlenkách, pohledech zraků. A v poslední době i co se turistiky týče. Viz projekty Elona Muska, Richarda Bransona či Jeffa Bezose. Jejich společnosti se v posledních letech snaží dostat člověka na Mars či alespoň oběžnou dráhu. Texaský obchodník a průzkumník oceánů Victor Vescovo to však vzal opačnou cestou. Ve své ponorce chce v rámci projektu EYOS Expedition zájemcům nabídnout plavbu až na samotné dno Mariánského příkopu. 

Pouť do nejhlubšího známého podmořského příkopu světa, jehož hloubka podle nejnovějších měření číní mínus 10 994 metrů, vyjde zájemce na celkem 750 tisíc dolarů. Tedy asi 18,6 milionů korun. Pokud si současná pandemie koronaviru nevyžádá odklad, měly by první cesty na dno příkopu začít již v květnu. 

Odvážlivce, kteří si na cestu troufnou, dostane na nejhlubší známé místo planety ponorka s názvem Triton S 36000/2. Cena za jejího sestrojení dosáhla zhruba 37 milionů dolarů (více než 920 milionů korun) a je schopna ustát i enormní tlak v hlubinách oceánů. 

„Nikdo nebude nikdy více vzdálenější od všeho, než v tomto případě,“ říká Rob McCallum, jeden ze zakládajících členů programu EYOS Expeditions. Dodává, že dno Mariánského příkopu zatím spatřilo méně lidí než těch, kteří byli na Mezinárodní vesmírné stanici. 

Osmidenní dobrodružství

Zájemci o tento netradiční zážitek zažijí několik dní ve společnosti vědců, techniků nebo třeba také filmařů. Jejich cesta začne na ostrově Guam, nacházejícím se ve Filipínském moři. Na místo se dostanou na plavidle, které podle McCalluma splní všechny jejich požadavky. 

Samotný sestup do málo probádaných hlubin oceánu zabere zhruba dvanáct hodin - čtyři hodiny dolů, tři až čtyři hodiny na dno příkopu a poté opět čtyři hodiny nahoru. 

Celá akce zabere osm dní. V ceně jsou naplánovány tři ponory a také tři dny odpočinku. První dvě cesty, které jsou naplánovány v květnu, jsou již zabrané. 

Samotný otec celého projektu EYOS Expeditions Victor Vescovo tvrdí, že pro ponor není potřeba fyzická připravenost. Budoucí zájemce spíš varuje před klaustrofobií. Přesto je maximální povolená hmotnost jednoho pasažéra stanovena na sto kilogramů. 

Podívejte se na záběry ze dna Mariánského příkopu: