Mladý tým se potřebuje sehrát

Nově vybudovaný tým Lions vstoupil do první basketbalové ligy výhrou a dvěma porážkami.

Basketbalisté Lions Jindřichův Hradec mají za sebou tři zápasy první ligy. Po úvodní porážce v Benešově se o víkendu představili v domácím prostředí. V sobotu porazili Opavu B po dvojím prodloužení a v neděli vysoko prohráli se Zlínem. Nová hradecká posila, pivot Jan Tomanec, odpovídal na dotazy Sedmičky.

Jak byste hodnotil vstup do sezony? Proti Benešovu jsme se vrátili zpátky do zápasu a udělali z něj drama se špatným koncem. Závěr jsme ale nezvládli a prohráli. S Opavou jsme začali líp a vedli o dvanáct bodů. Kvůli velkým výpadkům jsme dovolili soupeři vyrovnat a po druhém prodloužení vyhráli. To nás ale stálo síly, které nám chyběly v utkání proti Zlínu. Soupeř byl ve všech směrech rychlejší. Ještě se nedokážeme na utkání soustředit celou dobu. Naštěstí ale máme alespoň dva body. A je jedno, jak jsme je získali.

V Benešově se vám podařilo dohnat pomalu dvacetibodovou ztrátu. Proč už ne proti Zlínu? Myslím, že to bylo únavou. Proti Opavě jsme sehráli dlouhý zápas jenom s osmi hráči.

Přesto jste se v poslední čtvrtině dokázali zvednout. Zabralo, když vám trenér pohrozil, že pokud prohrajete i poslední část, budete na tréninku jenom běhat? Běhat bychom neměli, protože jsme remizovali a neprohráli. Ale uvidíme.

Nepotřebujete častěji tvrdší ruku nebo více motivace? Motivaci má každý z nás ve vítězství.

Přesto se zdá, že v týmu chybí lídr, který by dokázal strhnout ostatní spoluhráče k lepšímu výkonu. To je otázka spíš na vedení. Jsme mladý tým. Záleží, jak se budeme sehrávat a zlepšovat. Všichni jsme předem věděli, že to hned nepůjde.

Dá se odhadnout, jak dlouho to bude trvat? To je těžké. Může to být měsíc, může to trvat i půl roku. Od přípravy je už ale znát pokrok, výkonnostní křivka jde neustále nahoru. Myslím, že do play-off budeme připravení.

Jaké šance dáváte letos vašemu mužstvu? Naším cílem je dostat se do play-off. Pak už bude všechno možné. Soutěž je hodně vyrovnaná, i sedmý může porazit druhého.

Můžete prozradit slabiny a přednosti vašeho týmu? Měli bychom zlepšit souhru. Chybí nám klid v rozehrávce, ztrácíme spoustu balonů. Všechno je to spojené s mladým a nezkušeným týmem. Předností je dravost a bojovnost. Žádný zápas by pro nás neměl být ztracený.

V sobotu jste zaznamenal dvaatřicet bodů. Pamatujete si svůj střelecký rekord? To netuším. Myslím, že jednou v Benešově jsem nastřílel stejně.

Součástí hry jsou i rozhodčí, kteří často dokážou zápasy ovlivnit. Zvládl byste jeho roli? Tak to bych radši bral funkci trenéra. Je to nevděčná úloha.

Hrával jste nejvyšší soutěž. Už vás neláká? Byl jsem docela znechucený, když mi zaměstnavatel neplatil. Tak jsem radši zvolil jistotu v Hradci. Líbí se mi vize, podle které to může mladý tým někam dotáhnout. Majitelé říkají, že ani Mattoni NBL není nereálná. Hala a lidi na to jsou. Třeba se za dva až tři roky dočkáme.

Všiml jsem si netradiční jednačtyřicítky na vašem dresu. Je to oblíbené číslo? Není. Celý život jsem hrál se třináctkou. Ale tady se někde ztratila. Musím počkat do Vánoc na nové dresy.

Býváte tedy pověrčivý? Docela ano. Určité věci dělám stále stejně. Před zápasem se zásadně neholím.

Překvapilo vás něco v novém působišti? Určitě dobrá parta, která táhne za jeden provaz. Všichni spolu vycházíme. Líbí se mi město, chodím na procházky se psem a manželkou.

BASKETBALISTA JAN TOMANEC:

1. Narodil se 3. října 1985
2. Post: pivot
3. Zaměstnání: student II. ročníku SOŠ, obor ekonomika podnikání
4. Hráčská kariéra: Hradec Králové, Jaroměř, Děčín, Ústí nad Labem, Poděbrady, Jindřichův Hradec 5. Největší úspěch: 8. místo ME do 20 let v Brně