Mlékomat dostane konkurenta

V Plzni se rozšíří nabídka nepasterizovaného mléka. Po dodávce, která projíždí městem, má přibýt i stabilní automat.

„Jó, to je něco jiného, než ta břečka z krabice,“ pochvaluje si starší chlapík na Americké třídě. V ruce má načatou lahev s čerstvým kravským mlékem, kterou si koupil v pojízdné dodávce – v mlékomatu. Ani mu nevadí, že přímo na dodávce nápis hlásá Syrové mléko, před použitím převařit.

Ne, Plzeňané si nekupují nepasterizované mléko z pojízdného automatu v litrových lahvích za patnáct korun kvůli tomu, aby si ho pak doma převařili. Chtějí tučnější a na bílkoviny a vitaminy bohatší mléko. I když je hygienici zmíněným doporučením chrání. První pojízdný mlékomat začal brázdit ve všedních dnech Plzeň a zájem o jeho služby neustále roste.

„Začali jsme s osmdesáti litry denně, teď už prodáváme 120 až 150 litrů mléka za den,“ může se pochlubit Naďa Boháčková z rodinné farmy v Líšťanech.

Konkurent se blíží

Od září by měla mít dodávka s mlékem konkurenta: stabilní automat. „V polovině září bych chtěl v Plzni vyjednat místo, kam domeček umístím. Nápad mám, ale nechci ho prozrazovat,“ napíná Jan Polanský, který už stálý automat provozuje na pražském Zličíně. Další prodejci nepasterizovaného kravského mléka jsou opatrnější.

„My zatím budeme sondovat zájem v Plzni při pravidelných zastávkách s dodávkou. K tomu, abychom postavili stálý automat, bychom potřebovali prodat na místě 400 až 500 litrů denně,“ vypočítává Boháčková z Líšťan. Podobně uvažuje i Karel Šleich z Kralovic.

„My máme stálý automat přímo v Kralovicích, do Plzně se ale nechystáme. Je to pro nás daleko, mléko by se muselo prodávat ve stovkách litrů,“ vysvětluje. Polanský uvažuje o nasazení automatu, který stojí s příslušenstvím jeden a půl milionu korun. Poskytuje zchlazené mléko v půllitrových a litrových lahvích, umí ale brát i donesené lahve, které před naplněním dezinfikuje.