Mlýnek mele pohádkový bonbonek

Jaký je rozdíl mezi slovy „vážit“ a „vážit si“? Nejmenším divákům to přiblíží nová pohádka na repertoáru Divadla Alfa.

Scéně vévodí obří kafemlýnek, na němž se následně odehraje celý příběh. Společně s půvabnými loutkami jej sehraje jediná herečka, autorka textu i scénografie, Milena Jelínková. Ukryta v temnotě kulisy jí jako loutkovodička pomáhá Radka Mašková. To je nová inscenace Divadla Alfa Pohádka z kouzelného mlýnku, která měla minulý týden premiéru.

Milena Jelínková připravila pro nejmenší diváky i jejich rodiče doslova bonbonek. Příběh postavený na tradičním pohádkovém boji dobra a zla, respektive lásky a prospěchářství, přenesla na scénu v podobě barevné a vtipné inscenace plné písniček, překvapivých okamžiků a momentů nabádajících k zamyšlení. Starý král umírá a synovi klade na srdce, aby si našel nevěstu, jíž si bude vážit. Mladý král má svou milou, prostou dívku, což se nelíbí vykutálenému rádci a písaři. A tak zamění slovo „vážit si“ za „vážit“.

Vzniká kolotoč nedorozumění, napínavých momentů i legračních okamžiků, aby vše uzavřel happy-end. Herecký výkon Mileny Jelínkové možná místy připomene podobné postavy televizních pohádkových vypravěček, ale jako celek je osobitý a neokopírovaný. Dokonce se nebojí pustit na tenký led komunikace s dětským publikem. Dílem Mileny Jelínkové je i kompletní výprava, včetně loutek, které jsou jednoduché a vtipné.

Pohybují se ve vodicích drážkách obřího mlýnku a pokud hovoří nebo zpívají, zvedá se jim horní polovina hlavy. Což nejefektněji vynikne ve scéně sborového zpěvu princezen. Pohádka z kouzelného mlýnku je roztomilým přírůstkem do repertoáru divadla, který najde své diváky nejen mezi nejmenšími, ale jistě i v řadách rodičů a prarodičů.