Mnohé horské hotely a penziony jsou před zimní sezónou na prodej

Horských penzionů a hotelů, které jsou na prodej, v České republice stále přibývá a současnou situaci označují odborníci za výprodej. Mnozí vlastníci těchto nemovitostí jsou nejaktivnější právě nyní, kdy je takřka přede dveřmi zimní sezóna. Podle zkušeností společnosti Naxos, největšího dražebníka v zemi, je o tato ubytovací zařízení přes rozsáhlou nabídku na trhu zájem. Svědčí o tom mimo jiné nedávné úspěšné dražby, v nichž Naxos zpeněžil hotel Bon v Tanvaldu v Jizerských horách, penzion Švestka v Janských lázních v Orlických horách, jejichž majitelé se ocitli v insolvenci, a v konkursu se nacházející hotel Křížový vrch v Jiřetíně pod Jedlovou v Lužických horách.

„Majitelé mají zájem prodávat takové nemovitosti po celý rok, ale nyní před blížící se zimou cítí větší šanci na úspěch. Proto finišují, jejich snaha o prodej je intenzivnější a jsou také ochotni nabídnout svá ubytovací zařízení za výhodnou cenu,“ říká obchodní ředitel Naxosu a renomovaný odborník na realitní trh Libor Nevšímal. Tento trend bude podle jeho slov pokračovat až do zahájení lyžařské sezóny. „Důvody jsou dva. Nový nabyvatel chce stihnout ještě alespoň část hlavní sezóny a současný majitel by se rád vyhnul nákladům spojeným s nadcházející zimou,“ dodává.

Pečlivá příprava nové investory zajistí

Přestože se poměrně často objevuje názor, že o horská ubytovací zařízení je malý zájem a že se prodávají nesnadno, podle Libora Nevšímala lze při pečlivé profesionální přípravě transakce zájemce najít. „O penzion Švestka v Janských Lázních se v dražbě utkalo sedm potenciálních investorů, licitace byla velmi živá a vítěz za ni zaplatil 7,3 milionu korun, zatímco nejnižší podání bylo 5,2 milionu korun,“ uvádí. Hotel Bon v Tanvaldu s kapacitou 25 pokojů se Naxosu podařilo zpeněžit v dražbě, jíž se zúčastnili čtyři zájemci, za 3,15 milionu korun. Atraktivní byl mimo jiné díky svým dvěma bowlingovým dráhám, blízké sjezdovce ale i tomu, že nedaleko je i velký motokrosový areál. „V databázi nám přibývají i další zájemci, kteří se zatím nestali vítězi některé z dražeb a rádi by horskou nemovitost získali,“ uvádí Nevšímal.

Silvestr – nejlepší start pro nové majitele

Investoři většinou kupují penziony a hotely na horách proto, aby je dále provozovali. Podle Libora Nevšímala je mnohem výhodnější takovou nemovitost koupit než stavět novou, což by vyšlo podstatně dráž, nehledě na to, že kvůli striktním územním limitům jsou možnosti nové výstavby velmi omezené. „Když si někdo nyní pořídí penzion či hotel v dobrém stavu, má šanci, že ještě část sezóny stihne. Čím dříve začne, tím lépe. Zvlášť když se mu to podaří ještě před Silvestrem, který pro něj znamená jistotu dobrého zisku. Přelom roku mu může vynést tolik, co jindy vydělá za měsíc,“ říká a dodává, že lidé v současné době navštěvují české hory pravděpodobně méně často než dříve a návštěvník si může vybírat ze široké nabídky ubytování i o jarních prázdninách, což bylo dříve nemyslitelné. Přesto může být podle jeho slov třeba takový pension ziskový, pokud není náročný na vytápění i na další náklady spojené s provozem a pokud se provozovateli podaří vytvořit si klientelu. Další dražby budou následovat