Mobilní pasivní domek získal majitele za 600 tisíc korun

Aukce mobilního pasivního domu, která probíhala od 12. září a začínala na jedné koruně, skončila na Aukro.cz. Již během prvních dvou hodin od zahájení aukce se cena dostala na 300 tisíc korun a ještě tentýž den večer stál domek již půl milionu. Posledním platným příhozem se cena tohoto moderního, funkčně zařízeného a plně vybaveného mobilního domu vyšplhala k 600 000 Kč, informovalo Centrum pasivního domu.

S myšlenkou postavit mobilní domek přímo před očima návštěvníků se Centrum pasivního domu obrátilo na své členy a v dubnu 2012 za čtyři dny vyrostl během mezinárodního stavebního veletrhu IBF v Brně. „Stavba buňky byla motivována snahou ukázat lidem, že koncept pasivního domu je jednoduchý, že pasivní domy nejsou žádná velká věda a složité technologie, že se dají postavit z běžných materiálů a že je pouze potřeba dodržovat určité principy a postupy. Z tohoto důvodu je každá stěny buňky zateplena jiným systémem s využitím jiného druhu materiálu. A ze stejného důvodu zároveň se stavbou buňky probíhala i výstavba osmi dalších vzorových stěn, kde se předváděly postupy výstavby dalších druhů lehkých i masivních konstrukcí vhodných pro pasivní domy, způsoby zajištění jejich vzduchotěsnosti, osazování oken, povrchových úprav,“ říká ředitel sdružení Jan Bárta.

Použité technologie reprezentují masivní dřevěné panely Novatop, okna od společnosti Slavona, montážní práce provedla firma H.L.C. Recept jak postavit správný pasivní dům lze nalézt v novém filmu z dílny Centra pasivního domu „Vaříme pasivní dům“. Film natočený při stavbě tohoto mobilního domku byl premiérově uveden na veletrhu FOR ARCH 2012 a v nejbližších měsících se objeví i na internetu www.pasivnidomy.cz.