Mráz tlumí nadšení lyžařů, amatérští meteorologové naopak doufají v rekordy

amatérský meteorolog Antonín Vojvodík

amatérský meteorolog Antonín Vojvodík Zdroj: ctk

Zima se dlouho jevila jako lajdácká a teď se snaží napravit si reputaci. Mrazy atakují rekordy a začaly komplikovat rekreační sezonu. Pořadatelé dnes například zrušili lyžařské kurzy pro nejmenší v Hlubočkách na Olomoucku. I horští záchranáři nabádají návštěvníky hor, aby se ven nevydávali bez teplého oblečení a ochranných krémů. Sibiřská zima je naopak dobrodružstvím pro amatérské meteorology. Jedním z nich je Antonín Vojvodík z Vimperka, který čeká na teplotní rekord přes 30 let.

S lyžemi dnes zůstali malí sportovci v mateřských školách v Olomouci, ale například i v Čekyni na Olomoucku. Kurzy pořadatelé zrušili kvůli tomu, že na svazích v areálu v Hlubočkách se i ráno držely teploty pod minus deset stupňů. „V úterý jsme to ještě teplotně zvládli. S tou předpovědí jsme ale nevěděli, co to udělá, tak jsme dnešní kurzy již zrušili. Udělali jsme dobře. V 9 hodin tam ještě bylo minus 12 stupňů. Okamžitě jsme to zrušili i na čtvrtek,“ řekl dnes ředitel olomoucké lyžařské školy Rok s pohybem Radko Dorazil. Podotkl, že se pořadatelé kurzů řídí v tomto případě vyhláškou.

S tvrdými podmínkami musejí nyní počítat lyžaři i přímo na horách. „Je to mrazivé lyžování. Na noční lyžování se nám návštěvnost prakticky vynulovala. Začne totiž vždy pofukovat vítr a teploty jdou o sedm až osm stupňů níž,“ řekl dnes majitel areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Mrazy by měly vrcholit o víkendu

Horští záchranáři očekávají největší mrazy v pátek a v sobotu. Dosud zatím žádné omrzliny návštěvníků hor ošetřovat nemuseli. Mráz překonává v regionu i teplotní rekordy. V Jeseníku ráno meteorologové naměřili minus 24,4 stupně Celsia, rekord z roku 1991 tak byl pokořen o 1,4 stupně Celsia.

Stávající počasí vzrušuje amatérské meteorology, protože dává naději na překonání absolutních rekordů. Více než tři desítky let čeká amatérský meteorolog Antonín Vojvodík z Vimperka na Prachaticku, zda některá ze sedmi účelových stanic na Šumavě nepřekoná rekord nejnižší naměřené teploty v Česku.

Stovky kilometrů na běžkách

Dosud platný padl v roce 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic a má hodnotu minus 42,2 stupně Celsia. Jedna z Vojvodíkových stanic byla blízko. Před pětadvaceti lety zaznamenal teploměr v Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku minus 41,6 stupně. Od té doby Vojvodík doufá v to, že jednou teplota na některé šumavské stanici klesne ještě pod úroveň rekordu.

Vojvodík odhaduje, že letos by teplota mohla klesnout k -35 stupňům. Aby teplota klesla až k minus 40, jsou prý bezpodmínečně nutné naprosto ideální podmínky. Nejchladněji bývá poránu, těsně před východem slunce. „Musí být absolutní jasno, musí se uklidnit vítr a musí být větší vrstva čerstvého sněhu,“ vysvětlil meteorolog Vojvodík, který se věnuje především monitorování teploty. Objíždí na Šumavě sedm meteorologických stanic, kombinuje při tom autobus a běžky. Lyže jsou pro Antonína Vojvodíka (61) naprosto nezbytné, přes zimu na nich najede několik stovek kilometrů.