Mrzlo, až praštělo. A lidem v kraji to pořádně komplikovalo život

Zima v Olomouckém kraji blokovala silnice i lámala rekordy. Sedmička se vrací do mrazivých dní minulých týdnů.

Arktické mrazy, na které nejsou lidé v Česku příliš zvyklí. A jakmile jen trochu třeskutá zima povolí, přijdou pořádné přívaly sněhu. Po velmi nezimním „rozjezdu“ jako by se v únoru ledová královna rozhodla ukázat, co všechno dokáže. Zima v Olomouckém kraji tak udeřila naplno ve všech svých podobách.

Pohroma pro kardiaky

Pro někoho to může být příležitost k radovánkám. „Konečně pořádně mrzne. Byl jsem si zahrát s kamarády hokej na rybníce,“ pochvaloval si změnu počasí Jakub Dvořák z Olomouce, který si nenechal ujít ani karneval odehrávající se přímo na zamrzlém rybníku Poděbrady.

Zdaleka ne všem ale bylo do křepčení. „Jak snáším mrazy? Je to hrůza. Kdybych neměla psa, kterého musím pravidelně venčit, snad bych ven ani nevycházela. A i ta chvíle strávená venku mi nedělá dobře,“ postěžovala si Olomoučanka Věra Vrbová.

Nejvíce pozor by si měli podle lékařů dávat na chladné počasí lidé se slabším srdcem. Nachlazení pro ně totiž není zdaleka jediným rizikem, které „sibiřské“ teploty přinášejí. „Může dojít i k výraznému zhoršení jejich potíží se srdcem,“ upozornil kardiolog Miloš Táborský.

Koncem ledna a v první polovině února mrzlo v kraji opravdu pořádně a občas dokonce padl i teplotní rekord. Například 3. února naměřili meteorologové v Jeseníku a v Šumperku šestadvacet a půl stupně pod nulou. V Jeseníku tak překonali dosavadní rekord starý bez jednoho roku celé půlstoletí. Rekord, tentokrát z roku 2003, pokořili na severu Olomouckého kraje i o devět dní později.

Smrt bezdomovce

Že mráz může být krutý, ukázal případ muže bez domova, který zemřel v ulici 17. listopadu v Olomouci, a na jeho skonu mělo zřejmě podíl i podchlazení. Podle policistů přitom šestapadesátiletý muž odmítal nabídky terénních pracovníků charity na nocleh pod střechou.

S každým přibývajícím arktickým dnem měli v Olomouckém kraji stále více napilno hasiči. Extrémně nízké teploty znesnadňovaly zasahování při dopravních nehodách. Jako třeba v první únorový den, když na silnici z Prosenic ve směru na Grymov hořelo auto.

Klouzačka na silnici

„Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova i dobrovolní z Prosenic. Když přijeli na místo, auto už hořelo. Jeho osádka naštěstí stihla vystoupit,“ popsala případ mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči pak sice s pomocí jednoho práškového a dvou sněhových hasicích přístrojů požár zažehnali, kvůli mrazu ale přišla jiná komplikace. „Po zásahu bylo ze silnice jedno velké kluziště. Proto ji museli ještě chemicky ošetřit,“ vysvětlila Hacsiková.

V přerovské ulici Za Mlýnem ve stejný den zachraňovali kačera ze zamrzlé hladiny Bečvy. „Pomocí nastavovacího žebříku se hasiči po ledu dostali ke zraněnému kačerovi a po odchytu ho předali pracovníkům útulku,“ vylíčila záchrannou akci Hacsiková.

Hasiči společně s vodohospodáři se také potýkali se situacemi, kdy zamrzaly hladiny potoků a hrozilo, že se tekoucí voda vylije z břehů. „Při dlouhodobém poklesu teplot pod minus patnáct stupňů docházelo k opakujícím se problémům i na mlýnském náhonu, známým také pod názvem Strhanec v Přerově,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Druhého února brzy ráno tam proto zasahovali přerovští hasiči. Hrozilo totiž, že voda zaplaví okolní domy. „Nabízelo se pouze jen jedno osvědčené řešení. Ve spolupráci s místní teplárnou jsme zajistili několik cisteren s horkou vodou, hasiči prorazili ucpané odtokové kanály a následně je dočistili trhacími háky,“ popsal Hošák.

Když už se havárie stane, není to nic jednoduchého. „V těchto mrazech například nemůžeme dávat cisterny s náhradním zásobováním do ulic, protože přívod vody v nich by zamrzl ještě dříve, než cisternu z vodáren na ulici přistavíme. Přesto se na Olomoucku přistavuje alespoň autocisterna, která je chráněná proti zamrznutí kohoutů s vodou,“ poznamenala mluvčí vodáren Helena Koutná.

Opravy poruch se navíc protahovaly, protože metr půdy byl promrzlý. „Tuto vrstvu jsme napřed museli rozbít strojově, a teprve pak jsme mohli začít kopat ručně,“ vysvětluje Koutná.

Prasklé vodoměry

Jen v první polovině února vodohospodáři na Olomoucku a Uničovsku opravovali dvanáct poruch na vodovodních řadech, šest zamrzlých vodovodních přípojek a vyměnit museli šestnáct zamrzlých nebo prasklých vodoměrů.

Další poruchy očekávají vodaři při oblevě. „Jakmile totiž rozmrznou vodoměry například v chatkách, které nikoho zatím netrápí, hrozí nebezpečí, že voda vyplaví sklepy. V lepším případě praskne vrchní sklíčko, v horším vytopí prostory, v nichž je měřidlo umístěné. Proto nabádáme zákazníky, aby zabezpečili svůj vodoměr proti mrazu,“ řekla Koutná.

Výměna poškozeného vodoměru přijde odběratele zhruba na jeden tisíc korun.

Kalamita

Mrazy v polovině února vystřídaly přívaly sněhu. Nejvíce poznamenaly Prostějovsko a Konicko. Po celodenním vyprošťování aut si hasiči patnáctého února neodpočinuli. Od deseti večer až do rána vyjížděli k desítkám lidí uvězněným v závějích a příkopech podél silnic.

„Vydatné husté sněžení a velmi silný vítr během chvíle zkomplikovaly provoz na silnici vedoucí z Prostějova na Protivanov. Několik kamionů zcela zablokovalo průjezdnost i pro osobní auta. Havarovalo i několik autobusů, které převážely cestující,“ popisoval Hošák.

Situace byla podle něj tak vážná, že i hasičská auta z prostějovské zbrojnice zůstala zablokovaná v kopcích zaplněných odstavenými kamiony. „Nejsložitější situace nastala po zapadnutí autobusu posledního linkového spoje do Protivanova, který sjel ze silnice. Pak zde uvízl i sypač. Vytáhli je a cestu zprůjezdnili až krátce před pátou hodinou ranní,“ zakončil Hošák.

RADY DO MRAZU PRO STARŠÍ A NEMOCNÉ

1. Zůstat raději doma a ven vycházet jen, pokud je to nezbytně nutné.
2. Zajistit si dopředu dostatek léků i zásobu potravin a přísun základních věcí.
3. V případě, že je nezbytné vyjít ven, nevycházet brzy ráno a pozdě večer, ale ideálně kolem poledne, kdy jsou nejvyšší teploty.
4. Ven si vzít na sebe více vrstev ošacení, teplé rukavice a čepici i teplé obutí.
5. Chodit po upravovaných cestách, kde je nejmenší riziko pádu.
6. Pít dostatek tekutin, nejlepší jsou ovocné čaje.
7. Používat ochranné krémy, aby nedocházelo k omrzlinám.