Můj dům, moje pevnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nechte si navrhnout příbytek, v němž bez úhony přežijete třeba i zombie apokalypsu.

Loni před Vánoci plánovaná apokalypsa naštěstí nepřišla, přesto se na ni řada lidí poctivě a dlouho připravovala. Ono se to může hodit, představa světa požíraného divokými zombíky, pustošeného ničivým plynem či nějakou zákeřnou nákazou, světa bez pitné vody, bez elektřiny, kde vyhrávají jen ti silní a hlavně připravení, děsí na prvním místě Američany (ano, mohou za to hollywoodští scenáristé). A ti se připravují opravdu poctivě!

Američtí architekti dnes nejlépe uspějí s inzerátem: „Navrhnu dům-pevnost. Zn.: Neproklouzne ani zombík!“ Představíme vám domy, které ukrývají tajné podzemní chodby, chrání je betonové zdi, skryté vstupy či dveře zabezpečené tak, že by jimi neproklouzl ani ten nejmasivnější nápor „chodců“, které krotí Rick a spol. v seriálu Živí mrtví.

America is ready

Za posledních pět let vzrostly výdaje za zabezpečení amerických domácností několikanásobně. Ne kvůli zdražování, ale proto, že majitelé nemovitostí žádají důmyslnější a důmyslnější zařízení, která znají z bondovek a dalších filmů. Uplatňují se technologie dříve využívané pouze armádou či policií, např. zámky se otevřou jen členům rodiny, které rozpozná chytrý software, takže už si nikdy nezabouchnete a hlavně ho neobelstí žádný zloděj či snad někdo ještě horší.

Zabezpečení domů už nefunguje jen kvůli zlodějům. Arizonská firma Creative Home Engineering se specializuje na stavbu skrytých dveří v knihovnách, šatnách nebo jen nenápadně ve stěně. Už třicet let pak staví tajné místnosti v amerických domácnostech společnost American Saferoom Door Company. A bez bezpečnostních dveří, jimiž neprojde kulka, se snad už ani při stavbě nového sídla Američan neobejde. Elektromagnetické zámky, infračervené kamery snímající pohyb kolem nemovitosti na kilometry daleko - to je jen zlomek bezpečnostních opatření, za něž paranoidní americké rodinky utrácejí statisíce dolarů. Pravděpodobně nejbezpečnější dům v Americe obývá architekt, stavitel a milionář Al V. Corbi se svou rodinou. Jeho luxusní rezidence-pevnost stojí v Hollywoodu.

Její obyvatelé se dovnitř dostanou bez klíče na základě toho, že bezpečnostní systém vyhodnotí, že jde opravdu o členy rodiny. V podzemním bunkru jsou chráněni proti nukleárnímu či chemickému zamoření, o tom, že dům vydrží i to nejhorší zemětřesení, nemluvě. Zásoby vody, léků a jídla má celá rodina minimálně na půl roku, nechybí jí vlastní zdroj energie. A proti nezvaným návštěvníkům může dům použít účinnou zbraň - postříká je pepřovým sprejem. Poslední únikovou cestu má pak majitel připravenou vzduchem. Na střeše domu je heliport a ve smlouvě s místní malou leteckou společností stojí, že na zavolání přiletí helikoptéra dopravit celou rodinu do bezpečí. Pro Corbiho je dům zároveň reklamou na jeho společnost, která postaví podobnou pevnost komukoli na objednávku. Za 7,25 milionu dolarů.

Raketové silo i betonový kvádr

Někdy však stačí jen využít místo, které se osvědčilo v minulosti a nemusíte kvůli své bezpečnosti sahat až tak hluboko do kapsy. Příkladem je stavba v Adirondack State Park ve státě New York, která vyrostla za studené války a nedávno se prodávala za hezkých 1, 75 milionu dolarů. Na první pohled by nikoho nenapadlo, že tato lesní chata je nějak nestandardně zabezpečená. Jenže nejde o nadzemní část domu, nýbrž o 214 metrů čtverečních v podzemí. Původně šlo o odpalovací zařízení raket dlouhého doletu, které bylo přebudováno na dvouložnicový byt s třímetrovými stropy a simulací denního světla. O jeho bezpečnosti tak není pochyb. K bydlení je možné využít i bývalé devítipatrové raketové silo. K takovému domu samozřejmě jeho obyvatelé nejezdí obyčejně autem, tudíž je tu místo parkoviště přistávací dráha pro letadlo.

Dům se silem v Adirondack State Park ve státe New YorkDům se silem v Adirondack State Park ve státe New York | Profimedia.cz

Ale opusťme zemi neomezených možností a pojďme se podívat do Evropy. Opravdu zajímavý architektonický kousek se podařil vybudovat na předměstí Varšavy podle návrhu architekta Roberta Konieczného. Dům může vypadat jako typická moderní novostavba s prosklenými plochami, přístupem na zahradu atd. Ale pouze v případě, že je „otevřeno“. Stačí zmáčknout tlačítko a posuvné stěny dům změní v nedobytný betonový kvádr. Automaticky se též zatáhne lávka, která vede ke krytému bazénu. Do takto uzavřené pevnosti se údajně nedostane nikdo a nic, a to dokonce ani radioaktivita. Zároveň je dům energeticky téměř soběstačný, díky hybridnímu topnému systému a rekuperaci se řadí do kategorie pasivních staveb.

Dům podle návrhu architekta Roberta KoniecznéhoDům podle návrhu architekta Roberta Konieczného | Profimedia.cz

Polští architekti zřejmě mají postapo sci-fi rádi, neboť se podobnými stavbami zabývá i další z nich - Hugon Kowalski. Betonová monstra, která navrhl, rozhodně žádné ceny za krásu nenasbírají, za bezpečnost však určitě, a ta se počítá! Například při projektu House on the Beach se inspiroval tvarem betonových vlnolamů a jeho trojramenné bunkry, které jsou při přílivu zaplavovány částečně vodou, přežijí i tsunami či invazi mimozemšťanů. Zatím jde jen o návrh, už jen schází vychytat pár posledních technických detailů a najít zájemce, kteří si zaplatí jistě bezpečné bydlení v nevzhledném betonovém monstru, do nějž se leze jako do ponorky.

Vlastnoruční úkryt

Ale není třeba spoléhat jen na vizionářské (a zároveň velmi drahé) architekty. S tím, jak se připravit na postapokalyptické období nejen co se týká bydlení, vás dopodrobna seznámí např. na českých stránkách postapo.cz. Avšak nezapomeňte schraňovat cenné informace včas. Obáváme se totiž, že po konci světa už nebude přístup na internet. Tady můžete najít podrobný návod, jak si vybudovat kryt, v němž přežijete období po jakékoli katastrofě či válce, i když zrovna nedisponujete prostředky jako američtí či polští miliardáři. Ale i ti by měli vědět, že jim jejich bunkr nemusí stačit, k němu totiž potřebují ještě celou síť skrýší.

Co tedy tvůrci stránek a postapokalyptičtí nadšenci radí? Dejme slovo přímo jim a ocitujme kousek z jejich stránek. Jen pro informaci - případnou katastrofu nazývají Velkým Průserem a počítají s tím, že jste si jako správně paranoidní čekatelé konce světa vybudovali základnu na vlastní chatě. „Skrýš Hlavní je dejme tomu ve vzdálenosti dvou kilometrů od vaší Chatky nebo místa, kde plánujete trávit svůj nový život. Schováte v ní velké zásoby jídla (kroupy, konzervy, sušené maso, sůl, koření, čaj, kávu, sladkosti), kvalitní alkohol, zásoby léků, obvazů a dezinfekčních prostředků, zbraně a náboje, mýdlo, ocelové dráty, nástroje a další lahůdky. To už je na vás. Proč nestačí mít vše rovnou v Chatce? Protože v Chatce budou další zásoby, které vám musí bez problémů vystačit na pár měsíců. Skrýš Hlavní bude sloužit jako nouzové řešení, pokud Velký Průser bude skutečně VELKÝ a budete muset ve svém úkrytu pobývat delší dobu. Věci z něj se také dají použít jako platidla v novém světě. V Chatce pak bude totéž co ve Skrýši Hlavní, plus kvalitní radiostanice, zbraně a náboje, všemožné nástroje, kvalitní nádobí, funkční pec na dřevo, sněžnice, dalekohled atd. A také to nejdůležitější! KNIHOVNA, ve které budou stovky knih o kovářství, sedlářství, oděvnictví a obuvnictví atd. Mimochodem takových skrýší (jak základních, tak i hlavních) může být i víc, záleží na intenzitě vašich paranoií a finanční situaci…“

Tolik pár moudrých rad pro ty, kteří neoplývají miliony korun na účtu, přesto se hodlají připravovat na nejhorší. To však neznamená, že by se nějaká ta milionářská pevnůstka či bunkr v České republice nenašly.

Maják v Ptyči

Jistě jste v médiích zaznamenali něco o záhadné stavbě - tzv. Majáku, který se tyčí u osady Ptyč na Plzeňsku. Teorií, o co jde, bylo sepsáno mnoho - exmanželka miliardáře Pavla Tykače Daniela Kuchtová tam údajně měla stavět jakési ezoterické centrum. I když, proč by se čarodějnice zavíraly za nedobytné betonové zdi?

Psalo se rovněž o dálkově ovládaných kulometech i vlastní elektrárně… Jak na něj dílo působí, sdělil v březnu Blesku architekt Igor Kovačevič z Centra pro středoevropskou architekturu v Praze: „Jedná se o megalomanskou stavbu, která těžko může být přístupná veřejnosti. S ohledem na to, že jde o teprve rozestavěnou věc, je těžké určit, jak bude vypadat ve finální podobě.

Tykačův "Maják" v PtyčiTykačův "Maják" v Ptyči | Profimedia.cz

I přesto bych zatím vybetonovanou část přirovnal spíše k atomovému krytu, jaký známe pod hotelem Jalta na Václavském náměstí, než k místu, kde se dá žít.“ Investor dnes nemluví ani o ezoterickém centru, ani o bunkru, kde se chystá přečkat apokalypsu, nýbrž o depozitáři pro VIP klientelu, hotelu, rezidenčním bydlení a jízdárně. Přiznává, že budova odolá pádu dopravního letounu, orkánu i extrémním venkovním teplotám. Trezorová místnost v podzemí, kam si budou moct miliardáři uskladnit své poklady, prý pojme sedmdesát tun zlata v cihlách, auto, velká datová úložiště, sbírky umění a další nezbytnosti…

Daniela Kuchtová, jež si tu měla stavět svou ezoterickou skrýš, o stavbě mluví z pozice jednatelky investora, kterým je společnost Stébla: „Jde o depozitář, jenž je ve středoevropském prostoru naprosto ojedinělý.“ No, přece nebudete vykládat na počkání do novin, že jste si postavili bunkr, neboť se chystáte přečkat apokalypsu ve zdraví. Jen to bude muset ještě chvíli počkat, Maják v Ptyči prý bude hotový až v roce 2016.

Článek vyšel v časopisu Formen