Musíme více jednat s veřejností i vládami, přiznává šéfka komunikace Huawei

Mobilní telefon Huawei

Mobilní telefon Huawei Zdroj: CC BY SA 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Definitivně pryč jsou časy, kdy byla mobilní divize v čínské telekomunikační společnosti Huawei pouhým přívěškem. Světová jednička na trhu telekomunikačních zařízení už loni z prodejů mobilních telefonů získala třetinu svých tržeb. K prosazení ovšem nestačí jen vyvinout kvalitní produkty. Šéfka komunikace Huawei Joy Tanová při setkání s novináři v pražském sídle společnosti přiznala, že firma má v jednání s veřejností, médii i vládami ještě rezervy.

Jenže právě politická úroveň má praktické dopady i na klíčový byznys čínské společnosti. Spojené státy zakázaly Huawei účastnit se zakázek v klíčové telekomunikační infrastruktuře. Bojí se toho, že by společnost mohla umísťovat do sítí umisťovat prvky, které by mohla využít čínská armáda nebo vláda.

Šéfka komunikace Huawei se ovšem této problematice při pražském setkání vyhnula. V souvislosti s americkým trhem mluví raději o menších zakázkách a postupném budování značky. „Jsme trpěliví. Chceme si získat dobré postavení u široké veřejnosti, ale bude to potřebovat čas,“ říká Tanová s přízvukem, který získala během studia v Texasu.

Šéfka komunikace společnosti Huawei Joy TanováŠéfka komunikace společnosti Huawei Joy Tanová | HuaweiŠéfka komunikace společnosti Huawei Joy Tanová

„Spolupracovali jsme s mexickým operátorem, kterého později koupila společnost AT&T (druhý největší operátor ve Spojených státech – pozn. red.). Otevřeně mluví o tom, jak jsou s námi spokojení,“ argumentuje Tanová.

V Evropě žádné podobné zákazy jako ve Spojených státech neplatí. Ve střední a východní části kontinentu ovšem představitelé společnosti více očekávají od prodejů mobilních telefonů. „Je to pro nás hodně důležitý region. Loni rostl nejrychleji ze všech,“ vysvětluje Tanová.

Huawei si hodně slibuje od nového modelu P9, který společnost vyvinula s tradičním výrobcem fotoaparátů Leica. Čínská společnost se jím chce vyrovnat telefonům od Applu a Samsungu, za kterými zaujímá v celosvětovém žebříčku prodejů chytrých telefonů třetí místo.