Muž, který dal Jizerkám vrstevnice

Před pětašedesáti lety zemřel Josef Matouschek. Autor podrobných map Libereckého kraje.

Od svých dvaceti let stál téměř u všeho, co v Liberci a jeho okolí souviselo s objevováním a zpřístupňováním přírody.
Josef Matouschek, rodák ze Svárova u Tanvaldu, proslul ale hlavně svými mapami. Před několika dny uplynulo pětašedesát let od jeho úmrtí.
Jeho nejslavnější kartografickou prací je takzvaná „Speciálka Jizerských hor“, vydaná roku 1927. Je dodnes známá jako Matouschkova mapa. „Přinesla do té doby nevídané množství informací a podrobností. Zanesené v ní byly takřka veškeré turistické zajímavosti, stovky vodních toků, krajinných tvarů, osad a jejich částí, samot, cest i stezek,“ popsal horolezec a znalec Jizerských hor Otakar Simm ve svém článku o Josefu Matouschkovi.
Speciálka byla první mapou, která znázornila Jizerské hory pomocí vrstevnic. Zajímavé je i to, že do mapy byla s předstihem zakreslená obrovská přehrada. Měla tehdy během krátké doby zaplavit celou Velkou jizerskou louku. Ke stavbě díla, které projektoval Emil Gebauer, autor Protržené přehrady, ale nakonec nedošlo. Matouschek ovšem nebyl autorem jen map z Jizerek. Když letos pražská Národní knihovna pořádala výstavu „Svět zašlý – Máchův kraj na starých mapách“, byla celá polovina výstavy věnována právě pracem, jejichž autorem byl právě on.

Zachytil, co válka zničila

„Jeho mapy jsou pro danou oblast zcela bezkonkurenční. Výjimečné jsou extrémně podrobným místopisem, který získával údajně osobně od obyvatel v terénu. Důležité jsou především tím, že region zachytily nedlouho před zásadními změnami, které přinesla druhá světová válka, tedy včetně zaniklých lokalit,“ uvedl zástupce vedoucí oddělení rukopisů a starých tisků v Národní knihovně v Praze Jan Sobotka.Autor map měl i velmi zajímavý život. Když mu bylo dvanáct let, zemřel jeho otec, hlavní účetní v Liebigově textilce v Tanvaldu. Josefa a jeho bratra Františka se pak, trochu jako v pohádce, ujal baron Heinrich von Liebig a umožnil jim vzdělání.

Z Jizerek kolem světa

Ačkoli byl autorem map Jizerských hor a Máchova kraje, nebyl Matouschek z těch, kteří by seděli doma. Několikrát navštívil Alpy, vylezl na Mount Blanc, byl na Kavkazu i v Severní Americe. A v roce 1928 se svou ženou Marií absolvoval cestu kolem světa. Přes Orient, Indii, Čínu a Japonsko doputovali do Ameriky.
Se ženou žil od roku 1906, potomků se ale nedočkali. Josef Matouschek zemřel v Liberci krátce po skončení druhé světové války, 12. července 1945. Srdeční mrtvice jej zastihla na vycházce v jedenáct hodin dopoledne v dnešní ulici 8. března u domu číslo třináct.