Muži v oblacích: jeřábníci z Karoliny

Nad staveništěm Nové Karoliny se otáčí sedm vysokých jeřábů. Cesta do jejich kabin trvá pracovníkům i dvacet minut.

bů nad městem signalizuje jeho prosperitu. Nad největším staveništěm v centru Ostravy je jeřábů hned sedm. Pro lepší orientaci je stavbaři označili obrovskými, už z dálky viditelnými čísly. Jeřáby na Karolině přitom nejsou všechny stejné. Nejvyšší z nich je vysoký šedesát metrů a unese břemena o váze celkem 4,1 tuny. „Naši jeřábníci stoupají vzhůru deset až dvacet minut,“ říká stavbyvedoucí Miroslav Panáček o době, která dělí jeřábníka mezi zemí a jeho pracovištěm.
Pro jeřábníka platí zásadní pravidlo. Nebát se výšek. Normálnímu člověku se může udělat zle už pár desítek stupaček nad zemí. Nahoru a dolů musí muži od jeřábů na Karolině celkem často. Mají nárok na přestávky a rozhodně to není tak, že by každý z jeřábníků obsluhoval jen svůj stroj. „V současné době máme sedm jeřábníků a šest střídačů. Točí se podle toho, jak je zrovna potřeba a jak jsou noční, nebo čas obědů,“ vysvětluje Panáček.

Aby se ramena jeřábů nesrazila

Na Karolině se nyní dělá ve dne v noci, stejně tak o víkendech. Na stavbě nového obchodního centra pracuje v jeden den i přes sedm stovek lidí. „Jestli bych to k něčemu přirovnal? Snad ke stavbě Sazka Arény v Praze,“ zamýšlí se stavbyvedoucí.
Když je jeřábů tolik a tak relativně blízko vedle sebe, klidně se mohou jejich ramena srazit. „Jeřábníci musí zachovávat maximální obezřetnost. Navíc jsme zřídili funkci koordinátora jeřábníků. Všichni jsme pořád ve spojení vysílačkami,“ konstatuje Panáček. O tom, kolik toho jeřábník s jeřábem stihne, rozhoduje do jisté míry vítr. Když začne sílit, práce s jeřábem musejí přestat. Samotní jeřábníci nepatří k nijak prestižním profesím. Jsou placeni od hodiny, takovým se ve slangu na stavbě říká hodináři. „Jejich plat určitě není vyšší než průměrná mzda v České republice,“ říká Panáček. Jakýmsi bonusem jim může být nebývalý výhled všude okolo.
Práci sedmi vysokých jeřábů mohou lidé v Ostravě pozorovat ještě minimálně několik měsíců. „Předpokládáme, že jeřáby ze staveniště zmizí nejspíše v první polovině příštího roku. Ale říct přesně to opravdu neumím,“ dodává Panáček.