Muzikanti zpestří týden českých pivovarů

Karlovy Vary si na týden nasadí čepici z bílé pěny a Sedmička má pro své čtenáře jeden tip: pivo od Svatého Floriana.

Prazdroj, Chodovar, Novopacký pivovar, Rakovník nebo Loket. Návštěvníci karlovarského týdne českých pivovarů mohou až do pondělí ochutnat na třídě T. G. Masaryka na osmnáct druhů piva. K tomu jim na připraveném pódiu před hlavní poštou zahrají každé odpoledne kapely jako Bankrot, Tajfun, Proměny nebo Radim Hladík s Blue Effectem.

Pro návštěvníky připravili pořadatelé pivního festivalu řadu soutěží, jednou z nich bude také ta nejoblíbenější – o nejrychleji vypité pivo. Soutěžit se bude o vstupenky na koncerty do loketského amfiteátru.

Na závěr akce České pivovary v Karlových Varech 2012 rozhodnou sami pivaři o nejoblíbenějším zrzavém moku celých trhů a vítěz mezi tipaři si odnese soudek tohoto piva.

Od Svatého Floriana

Sedmička má pro všechny jeden tip: ochutnejte várku z loketského pivovaru Svatý Florian vyrobenou výhradně z přírodních surovin.

„Je to klasická česká receptura, žádná cizina,“ říká Václav Lojín, ředitel správy hradu a manžel provozovatelky pivovaru.

Právě díky němu se v roce 2006 do Lokte po dlouhých desetiletích vrátila tradice vaření piva, když na vybudování malého pivovaru v původní sladovně pod bývalou poštou získal evropskou dotaci.

„Vařit se tady bude polotmavá jedenáctka. Půjde o klasické české pivo, ležák vyrobený z přírodních surovin,“ naplánoval před šesti lety Lojín první várku obnoveného pivovaru.

V jedné může malý pivovar uvařit až pět hektolitrů piva. Zásobní tanky, v nichž ležák dozrává, mají kapacitu šedesát hektolitrů.

Malý pivovar v Lokti je součástí rekonstruovaného hotelu Císař Ferdinand. „Navázali jsme na projekt Antona Thuna, který zde chtěl už v roce 1910 udělat zájezdní hostinec. Dostavba budovy vychází z původních plánů, proto ani nebyly problémy s památkáři,“ řekl Lojín.

V lednu 2011 se pivovarský hotel dočkal zvětšení prostor i nabízeného sortimentu piv, nyní návštěvníci v pivovaru mohou ochutnat světlou i tmavou jedenáctku a špekové pivo třináctku.

Pivovar s nádherným klenbovým stropem se nacházel v místech, kde kdysi byla sladovna. Při jejím čištění a vyklízení odkryli dělníci i několik metrů hlubokou kamennou nádrž, takzvanou cisternu. Ta byla zčásti vytesaná ve skále a podle pivovarníků zřejmě sloužila k namáčení ječmene. V pivovaru byla i kopie pivovárečného práva, které Lokti udělil Karel IV. v roce 1352. Udělal to poté, co původní listinu, udělenou městu jeho otcem, zničil požár.

Tradice vaření piva v Lokti trvala až do roku 1953. Původní Měšťanský pivovar, založený v roce 1873, převzal po únoru 1948 národní podnik Chebsko – karlovarské pivovary. Vaření piva ale v padesátých letech minulého století skončilo.

Klub přátel piva

„V archivu jsem vypátral, že v Lokti první práva na vaření vydal Jan Lucemburský v roce 1330, po požáru je obnovil Karel čtvrtý,“ říká Lojín.

V minulém století se loketský pivovar přemístil do areálu dnes již bývalé drůbežárny a Anton Thun zamýšlel z původní sladovny vytvořit zájezdní hostinec. „K tomu už ale nedošlo a pivovar byl v Lokti zrušen,“ říká Lojín.

Pro loketské patrioty, kteří si místní pivo oblíbili, byl založen Klub přátel piva Svatý Florián. „Pořádáme různé akce, jako například ochutnávku zeleného piva na Zelený čtvrtek,“ říká provozovatelka pivovaru Ivana Lojínová.

A komu by pivo nestačilo, může ochutnat Zlatou pivovici. „Jedná se o alkohol, který je destilovaný v lihovaru Březová z naší suroviny,“ upřesňuje Lojínová.

Před otevřením minipivovaru prý ani netušila, kolik pivních turistů a sběratelů pivních suvenýrů v Česku i okolních státech je. „Prakticky každý týden někdo přijde ochutnat nebo pošle žádost o zaslání pivních etiket či jiných pivních suvenýrů,“ usmívá se Lojínová.

ČESKÉ PIVOVARY V KARLOVÝCH VARECH

Doprovodný program

19. dubna 15.00–17.00 Bankrot (country).
20. dubna 15.00–17.00 Tajfun + Yellow.
21. dubna 15.00–17.00 Proměny + Coda.
22. dubna 14.00–17.00 Levoruký Eda + Radim Hladík a Blue Effect.
23. dubna 15.00–17.00 Regionální kapely.