Mydlářka: inspiroval mě sen

Alena Milíčková vaří ve Vratimově už několik let mýdlo podle strodávných receptur.

Ve vratimovské výrobně na mýdlo nejsou žádné stroje. Alena Milíčková ho dělá ručně. Na severní Moravě a ve Slezsku je poslední mýdlařkou.

Jak se stane žena mýdlařkou?
To bude znít dost bláznivě. Kdysi jsem musela do nemocnice na operaci slepého střeva. Během toho pobytu se mi zdál několikrát v noci sen o tom, že žiju ve středověku a vařím v hrnci mýdlo. Začala jsem se shánět po nějaké literatuře a zjišťovat, co výroba mýdla obnáší.

Kde se dá taková mýdlová
kuchařka sehnat? Půjčila jsem si skripta z chemie, ale tam jsem toho moc nezjistila. Musela jsem si je
nechat poslat z Francie, Kanady a taky z Chorvatska, kde si mýdlo ženy vařily ještě v devadesátých
letech za války.

Jak vypadala výroba první várky?
Otec, se kterým jsem tehdy bydlela, mi to nechtěl dovolit. Zlobil se, že to při výrobě mýdla hrozně páchne a že zničím celou kuchyň. Počkala jsem, až odjede do lázní, nakoupila pár kil surovin a pustila se do toho. Mezi tím jsem se starala o ovce, slepice a psa. Kuchyň jsem při tom samozřejmě úplně zlikvidovala.

Kdy jste si řekla, že se do
toho pustíte ve velkém?
Ještě ten rok jsem si dala předsevzetí, že uvařím tunu mýdla a prodám ho na vánočních trzích. To se mi podařilo. Vydělala jste na tom něco? Po zaplacení všech nákladů spojených s výrobou mýdla mi
v kapse zůstalo akorát šest tisíc korun a k tomu třicet deka mýdla. Váhala jsem, ale vidíte, jak to dopadlo - z chalupy mého otce se nakonec stala výrobna mýdel.