Mzdová politika Barcelony je nezdravá, říká šéf oficiálního českého fanklubu

Lionel Messi, hlavní hvězda současné Barcelony.

Lionel Messi, hlavní hvězda současné Barcelony. Zdroj: Reuters

Vlajka českého fanklubu Penya Barcellonista Lléo de Dues Ques
Vlajka českého fanklubu Penya Barcellonista Lléo de Dues Ques
Tomáš Škurek při fan tour na stadionu Barcelony Camp Nou.
Tomáš Škurek přezdívaný Migueli s trofejí pro vítěze Ligy mistrů přímo na trávníku Camp Nou.
Hvězdy Barcelony na tréninku před odletem na utkání se Slavií v Praze
12
Fotogalerie

Ve středu večer bude Tomáš Škurek přezdívaný Migueli se svými kumpány fandit na fotbalovém stadionu v pražském Edenu. Nebude ale na straně Slavie, nýbrž v sektoru hostujících fanoušků z Barcelony. Spolu s ním další víc než stovka podobně „postižených“ parťáků. Proč? Migueli je šéfem oficiálního českého fanklubu jednoho z nejslavnějších klubů světa Barcelona FC s názvem Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues. Ve volném překladu to znamená Barcelonský fanklub Dvouocasý lev. Motto fanklubu pak je: My jsme Barcelonští, přicházíme z české země.

Kdy a proč vznikl vámi vedený fanklub?

Fanklub vznikl během srazů fanoušků Barçy v Brně při sledování zápasů, především El Clásica. Důvod byl jasný, tedy posunout fandovství o něco dále, dát najevo klubu naší věrnost, a také čerpat výhody, které z toho plynou. Formálně se to stalo v roce 2005.

A vám se stalo jak, že jste začal Barceloně fandit?

Obdivoval jsem už dřív hráče jako Ronaldo, Cocu, Rivaldo či Patrick Kluivert. Až ale éra kolem Ronaldinha a úžasný tehdejší fotbal Barcelony mě pro klub plně nadchnul. Kromě klubu jsem si později zamiloval i město.

Kolik má váš fanklub členů?

Momentálně přes 300. Jsme jediný oficiální fanklub FC Barcelony v Česku. Co do počtu členů jsme v TOP 20 na světě. Jinak fanklubem v jeho historii prošlo přes 800 fanoušků. Odhaduji, že v Česku může Barceloně určitě fandit několik tisíc lidí.

Co z členství plyne? Kolik stojí a jaké jsou z toho výhody?

Například na zápas se Slavií jsme získali 129 lístků do sektoru hostí. Takto jsme na výjezdech sledovali Barcelonu třeba i v Paříži, Londýně, Mnichově, Liverpoolu nebo v Dortmundu. Členství stojí 500 korun ročně. Klubu pak platíme dvě eura za každého člena na sezonu. Člen klubu má pak vlastní Penya kartu, s níž má nárok na slevy ve fanshopu v Barceloně, zdarma vstupenku na utkání B týmu Barcy, slevu na zápasy ostatních sportů v Barceloně, 15% slevu na zápasy na Camp Nou a 25% slevu na prohlídku stadionu.

Zajímá vás i ekonomika Barcelony FC a celkově dění kolem klubu?

Určitě. Zajímavé na našem klubu je to, že nás nevlastní žádný bohatý šejk či firma, ale jen a pouze Socios, tedy členové klubu, což je opravdu výjimečné a je to jedna z hlavních věcí, na kterou musí být každý fanoušek Barçy hrdý. Na druhou stranu máme opravdu nezdravou platovou politiku a vzhledem k obratu přes miliardu eur i jen malý zisk.

Prodal byste Messiho, koupil Neymara?

Messiho bych neprodal nikdy. Ale ta otázka je vlastně zbytečná. On by, si myslím, nikdy z Barcelony neodešel. Každý ho posuzuje podle jeho gólů a výkonů a jeho srdcařství se tak nějak přehlíží. A zmiňují ho pouze hateři jako argument, že by se nikde jinde neprosadil, což je samozřejmě hloupost.

Neymara bych nikdy znovu nekoupil a nechápu, že je tolik zastánců jeho návratu. Hráč, který tvrdil, že zůstane a jen prodlužoval svůj odchod do doby, kdy bude mít nárok na bonus a pak se sprostě vykoupí ze smlouvy... Takový hráč prostě nemá v Barceloně absolutně co dělat.

Barcelona je nejen symbolem fotbalového světa. Město je metropolí Katalánska. To je teď velmi živý region. Sledujete dění kolem snah o autonomii Katalánska? Už proto, že El Clásico bylo kvůli nedávným nepokojům v ulicích města přeloženo na pozdější termín. Dá se říct, že jste v tomto tématu na něčí straně?

 Ano, v poslední době docela detailně celé téma sleduji a snažím se mu rozumět. Jsem na straně Katalánska, ale samozřejmě to není tak jednoduché. Spíše mě zaráží postoj Evropské unie a dalších organizací, když při podobných případech mají pokaždé úplně opačný názor. I informování médií je o tak závažné situaci dost mírné na rozdíl od podobných témat v jiných zemích. A nás fandů Barcelony se to samozřejmě dotýká i přímo. I kvůli dopadu na klub sleduju všechny možné zprávy kolem toho.

Mimo šéfování fanklubu Barcy řídíte pobočku jazykové školy v Ostravě. Znamená to také to, že umíte španělsky? A umíte i katalánsky?

K práci mi stačí čeština a angličtina. Španělsky neumím a bohužel ani katalánsky. I když to byl vždy jeden z mých cílů, nakonec dostaly přednost jiné priority.

Zajímá vás katalánská kultura?

Znám detailně město, navštívil jsem všechna muzea v Barceloně. Stejně jako divadlo Liceu či představení v Palau de la Música Catalana. Znám i národní tanec Sardana či jsem viděl stavění lidských věží Castellers, což je katalánská národní tradice. Ale nějak detailně se o katalánskou kulturu nezajímám. Spíš je vždy součástí mých návštěv Barcelony.

Slavia - Barcelona: jak sledovat zápas desetiletí, kde hrají mladíci? >>>

Je něco, co byste si pro fotbalovou Barcelonu přál a je třeba nějaký zážitek, zkušenost, za kterou byste ve spojení s klubem byl rád?

Měl jsem štěstí a navštívil všechny největší zápasy - El Clásico, finále Copa del Rey i finále Ligy mistrů, takže největší přání je osobní setkání s hráči, které obdivuju - Carlesem Puyolem a Ronaldinhem.