Na bezpečnosti financí záleží v každé situaci. Na co si dát pozor?

Zdroj: mBank

Víte, jak se zachovat, pokud čelíte vishingu, tedy podvodu po telefonu? Znáte způsob, jak snadno zvýšit zabezpečení vaší karty a ochránit ji tak před zneužitím? Banky se o bezpečnost vašich financí starají, některé věci si ale musíte ohlídat sami. Poradíme vám, jak na to.

Pokud jde o bezpečnost financí, platí jedno pravidlo. Když polevíte v ostražitosti, snadno se můžete stát terčem útoku podvodníků, kteří jsou navíc stále vynalézavější. Jaké hrozby na vás tedy můžou číhat a jak na ně vyzrát?

Co pro vaši bezpečnost dělá banka a co pro ni můžete udělat sami? mBank připravila na svém webu záložku Bezpečnost, kde přehledně shrnuje jednoduché rady, jak se ochránit před napadením.

Podvodné telefonní hovory

Podvodníci se nově snaží vylákat z lidí citlivé údaje prostřednictvím telefonních hovorů. V praxi to funguje tak, že vám zavolá osoba, která se vydává za pracovníka vaší banky nebo příslušníka policie. Podvodníci dokážou podvrhnout jakékoliv číslo, proto se vám na displeji klidně může zobrazit, že jde o telefonát z banky, i když tomu tak není. Pod záminkou vyšetřování podvodu s úvěrovou žádostí, pomoci se zablokovaným internetovým bankovnictvím či zavirovaným počítačem se z vás pokouší vylákat přihlašovací/klientské číslo, heslo, údaje o platební kartě, váš telefon a autorizační SMS nebo heslo pro komunikaci s bankou, tedy údaje, které potřebujete při placení na internetu nebo realizaci platebního převodu. Může od vás ale chtít i informace o vaší finanční situaci, fotku občanky, instalaci různých aplikací do vašeho počítače či telefonu nebo výběr hotovosti a následný vklad na cizí účet. Jak v této situaci postupovat? V žádném případě citlivé údaje nesdělujte! Pokud se cítíte pod tlakem, raději zavěste a kontaktujte svou banku. Pamatujte, že ta od vás nikdy nebude vyžadovat, abyste převedli peníze na účty jiných zákazníků, na „záchranné“ či kryptoměnové účty ani vás nebude vybízet k zadávání údajů o kartách.

Zneužití karty

Užitečnou vychytávkou pro zvýšení bezpečnosti jsou limity karty, proto je aktivně využívejte. Jak to myslíme? Kdyby vám někdo ukradl kartu a vy byste si toho hned nevšimli, měl by dotyčný dostatek času připravit vás o spoustu peněz. Ale jen za předpokladu, že byste neměli nastavený denní limit nebo ho měli nastavený na vysokou částku. Například u mBank je nastavování limitů velmi jednoduché – lze tak učinit zdarma za pár sekund v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví. Díky tomu klienti mají jistotu, že v případě zneužití karty při ztrátě nebo zkopírování nepřesáhnou výběr z bankomatu nebo platba kartou jimi stanovenou částku. A když potřebují koupit něco dražšího, limit si dočasně pár kliknutími zvýší. O půlnoci se zase vrátí na původní částku.  

Skimming, zbytečné poplatky

Jako lídr v digitální bezpečnosti se mBank vždy snaží dělat něco navíc, a proto klientům neustále nabízí nové možnosti pro zvýšení ochrany financí. Kromě již zmíněných limitů pro platby kartou si klienti mohou snadno v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví zablokovat některé typy transakcí, například ty zahraniční nebo bezkontaktní. Velmi užitečná je také možnost zablokovat magnetický proužek, který v Evropě zpravidla není potřeba, ale jeho blokace může výrazně zvýšit ochranu před skimmingem, tedy zkopírováním platební karty bez vědomí majitele. mBank myslí i na cesty klientů do zahraničí a umožňuje jim blokovat tzv. surcharge fee, což je dodatečný poplatek, který si účtují některé zahraniční bankomaty, a také službu DCC. Tu nabízejí někteří provozovatelé bankomatů a terminálů ve snaze znevýhodnit kurz pro zahraniční uživatele, výběr či platba se kvůli ní lidem prodraží.

Zajímá vás, co dalšího pro svou bezpečnost můžete udělat sami a co pro ni dělá mBank? Navštivte bezpečnostní sekci mBank.