Na Budějovicku roste počet těžkých průjmů. Z automatů na mléko

Zemědělci si libují, hygienici varují. Od loňského prosince, kdy v Českých Budějovicích začaly fungovat automaty na nepasterované mléko, se prudce zvýšil počet případů onemocnění bakterií Campylobacter Jejuni, která způsobuje těžké průjmy.

„Od prosince evidujeme dvaapadesát případů, což je o pětačtyřicet procent víc než dlouhodobý průměr. Nákazu mají dospělí i děti,“ uvedla Marcela Fryšová z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.
Stopy vedou právě ke konzumentům syrového mléka z automatů. Jen v Českých Budějovicích jsou už takzvané mléčné bary tři a těší se velké oblibě. „Zdá se, že všichni lidé s pozitivními výsledky na tuto bakterii pili mléko z automatů,“ tvrdí krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.
V Budějovicích jsou automaty u obchodních domů Tesco, Terno a u multikina CineStar. Na všech zařízeních je doporučení, že lidé mají mléko napřed převařit a skladovat při teplotách od čtyř do osmi stupňů. Sedmička ale v anketě zjistila, že mléko převařuje jen minimum kupujících. Většinou tvrdí, že je chtějí v přírodním stavu.
Pít syrové mléko navíc doporučují i webové stránky výrobců automatů na mléko na adrese www.automat-na-mleko.cz, kde se píše, že „absence tepelného zpracování“ umožňuje zachování laktobacilů, které posilují imunitu a oživují střevní systém. Naproti tomu Campylobacter Jejuni způsobuje podle Evropské rady pro informace o potravinách až krvavý průjem, někdy i zvracení, horečky a bolesti hlavy.
Zatímco výrobce a správce automatů společnost Agri Toko odmítá, že by nabízel mléko s nepříjemnou bakterií, jeden z dodavatelů mléka ZD Podkleťan Křemže uznává, že syrové mléko tyto mikroorganismy obsahuje. „Jsou v něm vždycky. Záleží ale na tom, jak se syrovým mlékem zacházet. Mělo by se spotřebovat rychle a skladovat v chladnu, aby se tyto bakterie nepřemnožily,“ uvedl předseda družstva Otta Šandera.
Prodej čerstvého mléka z automatů mimo areály zemědělců umožňuje vyhláška platná od loňského roku. Úplně poprvé se automat na mléko představil na loňské výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Firma Toko jich už rozmístila v Česku několik desítek a připravuje jejich další rozvoj. Mléko z automatu má tučnost až 3,8 procenta a litr stojí patnáct korun. Nad distribucí a prodejem má dohled veterinární správa.
Podle ředitele odboru veterinární hygieny jihočeské veterinární správy Václava Slabého je nutné syrové mléko před konzumací převařit, jinak je lidé pijí na vlastní nebezpečí. Je ale i možné, že časem si mohou vypěstovat proti bakterii způsobující průjmy odolnost, podobně jako ji měli naši předkové.