Na bydlení se slušně vydělává

Klatovští radní zrušili pořadníky na bydlení. Podle lidí se s městskými byty úspěšně kšeftuje.

Kdo chce v Klatovech získat městský byt, musí sledovat aktuální nabídky na internetu. Pořadník na byty, který fungoval řadu let a evidoval kolem šesti set žadatelů, na konci loňského roku radní zrušili. „Někteří se nechali do pořadníku zapsat jenom proto, že si do budoucna chtěli zajistit nějaké bydlení. Když jsme pak oslovili některé žadatele s nabídkou bytu, ukázalo se, že aktuální potřebu bydlení nemají,“ vysvětluje důvod rozhodnutí radních tajemník Městského úřadu v Klatovech Miroslav Šafařík.

Ve srovnání s dřívějšími lety vlastní město už jen minimum bytů. Opravy a jejich údržba vyjde draho. Ostatních bytů se už několik let zbavuje prodejem. Obálkovou metodu, díky které dostane byt člověk s nejvyšší nabídkou, považuje za úspěšnou.

„Do budoucna si hodlá město ponechat necelých tisíc bytů,“ říká tajemník. Spíše než zrušení pořadníku některým lidem vadí, že se i s městskými byty úspěšně kšeftuje. Nabízeny jsou k pronájmu i k výměně. Ale za tučné odstupné.

„Nespravedlnost byla, je a bude. Když máte známé a dostatek peněz, bydlíte. S manželem jsme čekali na byt od města sedm let. Pak jsme to vzdali, vzali si hypotéku a koupili nový byt,“ popisuje starosti s bydlením Jiřina Břínková.

Další z oslovených Klatovanů nám potvrdil, že bydlení podle představ ho stálo nemalé peníze. „Měli jsme od města 1+1 a chtěli větší. Ozval se nám muž. Výměnou za 3+1 chtěl tři sta tisíc na ruku. Zaplatili jsme,“ přiznal Klatovan. Jméno ale říci odmítl. O podobných praktikách radní vědí.

„Oficiální cesta je, že žádost o výměnu menšího za větší nebo obráceně schvaluje město, stejně tak podnájem bytu. Musí k tomu být ale oprávněné důvody. Pak se podepisuje smlouva. To, že si někdo řekne o peníze, už je další věc. A je i na rozhodnutí těch, kteří jsou ochotni zaplatit,“ dodal tajemník.