Na internet se přesunula i šikana

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Moderní komunikační technologie jako jsou emaily, webové stránky, blogy nebo sociální sítě neslouží vždy jen k pozitivním činnostem. Jejich možností totiž někteří jedinci zneužívají k takzvané kyberšikaně, tedy nepřímé formě psychického teroru.

Většina studií, které se kyberšikanou dosud zabývaly, se věnuje především jejím dopadům v kolektivech mladých lidí a v prostředích jakými jsou sportovní kluby, školy a univerzity. Ukazuje se ovšem, že šikana se částečně přesunula na internet a to i v případech, kdy k ní dochází mezi kolegy na pracovišti.

Britští vědci z univerzity v Sheffieldu spolu s kolegou z nottinghamské univerzity představí výsledky studie na listopadovém semináři konaném při příležitosti právě probíhajícího desátého ročníku Festivalu sociálních věd ve Velké Británii.

Nová studie vychází ze třech samostatných výzkumů mezi zaměstnanci britských univerzit. Ze zhruba 320 účastníků výzkumu, kteří expertům zodpověděli jejich dotazy, přišlo do styku s některou z uvedených forem kyberšikany jako je pomlouvání či ponižování osmdesát procent pracovníků v předchozích šesti měsících. Zhruba 14 až 20 procent lidí přitom připustilo, že podobné praktiky zažívají alespoň jednou týdně. To je zhruba stejná četnost, jako má konvenční forma šikanózního jednání.

Pozoruhodným zjištěním se zdá být to, že elektronická šikana je ve svém důsledku více tolerovaná ze strany náhodných účastníků takového jednání než v případě šikany klasické. Při šikaně na dálku totiž ubývá těch lidí, kteří v rolích svědků s obětí soucítí. To pak má svůj vliv i na nižší počet nahlášených případů, nebo zásahů proti těm, kteří svoji oběť ponižují.

„Podle odborné literatury vykazují svědci šikany sníženou míru psychické pohody. Podle našeho výzkumu ovšem tato zákonitost neplatí pro online prostředí,“ říká doktor Iain Coyne z univerzity v Nottinghamu.