Na Javorník se přikutálí sud

Před sedmatřiceti lety plameny zlikvidovaly jednu z největších libereckých atrakcí: Obří sud na Javorníku. Teď je zpátky.

Když dělníci před sedmatřiceti lety vyměňovali lepenku na střeše historické restaurace Obří sud na javornickém kopci nad Libercem, chtěli si urychlit práci. Lepenku polili benzínem a zapálili, aby se dřív natavila. Natavila se tak dokonale, že zapálila dřevěnou konstrukci a s ní i celou stavbu.
Po památce z konce devatenáctého století zbyl jenom podstavec, pohlednice a modýlky na zahradách lidí. Po téměř čtyřech desítkách let se ale Obří sud vrací zpět.

Betonový sud

„Není to klasická replika. Stavba zachovává tvar, ale je z betonu, obložená dřevem, aby vyvolávala dojem sudu. Původní objekt byl dutý, takže lidé v restauraci opravdu seděli v sudu. Naše restaurace je otevřená až k zakulacené střeše jen v zadní části. Jinde je normální strop,“ popisuje Jan Petrásek, technický ředitel javornického areálu, ke kterému Obří sud patří.
Podle něj museli stavbaři řešit celou řadu problémů.
„Žádná podobná stavba v Česku není. Nebylo lehké to vymyslet. Střešní konstrukci jsme například museli osazovat z vrtulníku, protože jsme se dovnitř s technikou nevešli,“ poznamenal Petrásek.
Stavba restaurace s terasou a penzionem se čtyřmi desítkami lůžek se už chýlí ke konci. „Otevřít chceme v říjnu,“ poznamenal Petrásek.
K Obřímu sudu se váže více než stoletá historie. V roce 1898 se ve Vídni konala výstava k padesátému výročí vlády císaře Františka Josefa I. Vyrazil na ni i hostinský z Dlouhých Mostů Wilhelm Huebel.
Učaroval mu tam obří sud, který sloužil jako restaurace. Po skončení výstavy sud spolu s přáteli zakoupil a umístil na Javorníku. Tam stál až do září 1974, kdy shořel.
Nový sud je poslední velkou stavbou v lyžařském areálu se sedačkovou lanovkou a bobovou dráhou, který má za sebou první zkušební sezonu. „Jsme spokojení. Navštívilo nás šedesát tisíc lyžařů a dobré dvě desítky tisíc dětí pod sto centimetrů, které jezdily zdarma,“ upřesnil Petrásek.
Areál za více než dvě stovky milionů vyrostl na kopci nad Libercem i za přispění obce Jeřmanice, která má v projektu téměř třetinový podíl.
„Nultá sezona nám pokryla náklady. Teď se těšíme, až bude sud hotový. Přitáhne další návštěvníky a počítám, že za pět až sedm let by mohl obci přinést zisk,“ doufá Karel Černý, starosta Jeřmanic. Podle provozovatelů má ale areál šanci na přežití jedině s celoročním provozem.
„Proto jsme otevřeli retenční nádrž na zasněžování i ke koupání. Zřídili jsme tu malou zoo s kozami, daňky a muflony, ohniště, kde si lidé opečou buřty. Do budoucna chceme propojit Javorník s Rašovkou a Ještědem. Mohla by tu vzniknout hřebenová cesta pro běžkaře, kolaře i pěší. Pokud by se to povedlo, spojili bychom symbolicky tři spáleniště, tři místa, která v minulosti vyhořela a která znovu ožila. Hotel na Ještědu, hospodu v Trnčí na Rašovce s rozhlednou, kterou také postavili znovu a náš sud,“ popisuje Petrásek.

Velká spotřeba elektřiny

Ne všichni jsou ale areálem na Javorníku tak nadšení.
„Naši lidé si stěžují, že v zimě, když najíždějí lyžaři do areálu, nepřejdou ulici. Obyvatelé Javorníku zase protestují, že jim těžké stroje při stavbě rozbily silnici a také, že areál spotřebovává moc elektřiny, protože svítí i v noci. Když ale chtějí místní přípojku k domu, ČEZ jim ji nepovolí,“ posteskla si Běla Ivanová, starostka Dlouhých Mostů, na jejichž katastru část areálu leží.
Podle Černého už ale dělníci s opravou cesty začali. „Elektrickou přípojku jsme vybudovali za vlastní peníze přes vesnici ke trafostanici, speciálně kvůli areálu,“ brání se Černý.