Na každých sedm stovek Hradečáků připadá jedna kapela

Vznikly z nadšení spolužáků, kamarádů či rodičů. Nahrávají demosnímky a koncertují. Hradecká scéna se může pochlubit zhruba třiceti hudebními kapelami.

Jedna hudební skupina připadá na každých sedm stovek Hradečáků. Ve městě s dvaadvaceti tisíci obyvateli působí asi třicet amatérských formací. Zatímco matadory místní rockové scény Tlustou Bertu a Kabanos zná téměř každý, fanoušky některých skupin tvoří nejbližší kamarádi. Ti v začátcích pomohli podpořit kapelu 4ever. Za skupinou složenou ze tří studentů gymnázia a jednoho studenta obchodní akademie přišly na jejich první koncert do klubu Lucky Pery desítky spolužáků ze školy. Ti stále tvoří největší část posluchačů 4ever. „Skupina vznikla před třemi roky. Kluci spolu hráli už dříve a mě oslovili, jestli s nimi nechci zpívat,“ říká kytarista a zpěvák Štěpán Piller.
Mladíci hrají převzaté písně, ale snaží se psát i vlastní texty. Jejich muzika se podle nich nejvíc blíží pop rocku. Letos odehráli asi dvacet koncertů a k vidění v současné sestavě budou naposledy 25. prosince jako předskokani Tlusté Berty. Ze skupiny se totiž rozhodl odejít bubeník Lukáš Opl.
„Asi nebude jednoduché někoho najít. Dneska chtějí hrát všichni hlavně na kytaru,“ míní Piller. Ve skupině nadále zůstávají kytarista Lukáš Le a baskytarista Jan Maxa.
Ostřílení hudebníci se před rokem a půl sešli ve skupině Bez záruky. Ta vznikla po rozpadu populární Z bláta do louže a z louže pod okap, odkud přišli například Miroslav Snížek, Dalibor „Dalča“ Dědič a Miloš Kříž. Přidal se i folkař Pavel Körner a do sestavy patří i Petr Müller a Bohumil Komínek.
Šest hudebníků mělo hned na jednom z prvních koncertů hrát jako předkapela Vladimíru Mišíkovi. Ten ale kvůli nemoci nepřijel, a tak pódium patřilo celý večer jen jim.
„Na plakátech bylo tehdy napsáno Vladimír Mišík a pod tím Bez záruky. Tím, že je tehdy nikdo neznal, tak jsem neustále musel odpovídat na telefonáty, jestli je ten Mišík, nebo je to bez záruky,“ vzpomíná majitel rockového klubu Jaroslav Peroutka na nedorozumění.
Bez záruky nahráli v létě šest nahrávek ve studiích v Bechyni a v Karlových Varech a lidé si je mohou poslechnout na internetu. „Až na jednu převzatou písničku od Franka Zappy hrajeme jen naše věci. Uvítali bychom ale spolupráci s nějakým amatérským textařem,“ říká zpěvák kapely Pavel Körner.
Stejně jako ostatní skupiny vědí muzikanti z Bez záruky, že bez prezentace na internetu mají mnohem menší šance uspět. I když nemá kapela vlastní webové stránky, může svou muziku, fotky nebo koncerty vložit na server bandzone.cz. Kapely se tam dají najít nejen podle názvu a stylu, ale i podle místa odkud pochází.
Nejslavnější hradeckou formací je bezesporu Tlustá Berta. „Občas slýcháme, že máme prostě štěstí, že na nás lidi chodí. Ale pro to musí každá kapela sama něco udělat,“ tvrdí kytarista Tlusté Berty Zdeněk Ledvinka. Berta funguje nejen na bandzone.cz, má aktualizované webové stránky, kde se dají poslechnout a stáhnout všechny skladby. Svůj profil si rockeři založili i na Facebooku.
Kromě klasických rockových kapel působí v Hradci a okolí i metalové, punkové nebo hiphopové formace.

Pomohli rodiče

V současné době nejznámější metalová skupina na Hradecku s názvem MetalmoR vznikla díky nadšení rodičů. Synovi Honzovi a jeho kamarádům Janovi a Václavovi Tomšíkovým pomáhal zpočátku Jan Zifčák. Hraní ve třech ale nestačilo a do kapely nastoupil otec kytaristy a bubeníka Pavel Tomšík. Přinesl zkušenosti ze své skupiny Second Service Band. Teprve potom si mladíci našli kytaristu a zpěváka Tondu Stojku.
Ani ne dvacetiletí muzikanti už za sebou mají vydaný demosnímek s pěti skladbami s názvem Boj a také účast v soutěži Skutečná liga, kde se dostali do druhého kola. Postoupili mezi dvacítku nejlepších.

Vydání CD je drahé

„Uvažovali jsme o vydání CD, ale jak zjišťujeme, tak to bude hodně o penězích. Sháníme sponzory, ale zatím to moc nadějně nevypadá. Asi to budeme sponzorovat jako rodiče,“ směje se Jan Zifčák starší.
Po zkušenostech s natáčením dema už ale Jan Zifčák ví, že by MetalmoR určitě natočit CD zvládli. Kapela si udělala za krátkou dobu dobré jméno a pořadatelé koncertů zvou mladíky stále častěji.
Více než tři roky hraní má za sebou další hudební naděje. Skupina No Surrender vznikla z původní formace C-Band, která hrávala hlavně coververze známých skladeb.
No Surrender se vrhli jako většina místních kapel hlavně na svou vlastní tvorbu. Výsledkem toho je v lednu natočené CD s latinským názvem Rumor factus est magnus.
Náctiletí Hradečáci se snaží proniknout i na hiphopovou a rapovou scénu. DJ-Cookie, Bagi či Nakažlivý materiál však o sobě zatím se svými nahrávkami dávají vědět jen na webu.