Na koupi nového bytu je teď nejvyšší čas

Pokud někdo váhá, zda má nyní koupit nový byt či nikoli, neměl by váhat moc dlouho. S blížícím se zvyšováním sazeb DPH, které navrhuje vláda v rámci chystané důchodové reformy, se ceny bytů určitě zvýší. Tvrdí to řada developerů, tvrdí to i předseda představenstva společnosti FINEP Holding SE, který patří k nejúspěšnějším hráčům na českém trhu, Michal Kocián.

Společnost FINEP v loňském roce oslavila 15. výročí působení na českém trhu. Jak se za tuto dobu trh proměnil, co ho nejvíce změnilo?

Dá se říci, že nejvíce změn jsme zaznamenali v uplynulých dvou letech, kdy trh prošel díky ekonomické krizi doslova očistou. Trhu dnes dominují největší developeři jako FINEP, Central Group, Skanska či Ekospol. Někteří menší byli nuceni z trhu odejít. Změnil se také přístup bank k financování nových projektů. Zvýšila se jejich ostražitost a kontrola nad dodržováním termínů a plánů. To je v důsledku přínosné zejména pro zákazníky, protože na trhu zůstaly jen ty společnosti, které nabízejí skutečně kvalitní projekty. Změny se projevily velmi pozitivně i v inovaci služeb. Developeři jsou nuceni více reflektovat požadavky klientů na dispozice bytů, jejich základní vybavení, parkování, služby apod. Klienti se naučili vybírat si z kvalitních projektů, vědí, co chtějí, a nebojí se o to říci.

Co pro vás znamená ocenění Developer roku, které jste rovněž loni získali, co děláte pro to, abyste zůstali na vrcholu?

Získání titulu Developer roku i dalších prestižních ocenění je pro nás potvrzením, že trh oceňuje naše obrovské úsilí věnované přípravě i realizaci našich projektů. I nadále chceme klienty utvrzovat v tom, že nestavíme pouze byty a kanceláře, ale vytváříme celý životní styl.

Na počátku letošního roku jste rozšířili své služby v oblasti poradenství. Chystáte pro své klienty či pro potenciální klienty nějaké další novinky?

V souvislosti s aktuálními událostmi primárně řešíme základní otázku, jak klientům umožnit koupit si nový vysněný byt za dostupnou cenu či jak splatit jeho nákup před zvýšením DPH. S příchodem zvýšeného DPH se podle mého názoru stane pro mnoho lidí nové bydlení naprosto nedostupným.

Jaká jsou dnes podle vás rozhodující kritéria, na základě kterých se klient rozhoduje pro daný projekt? Hraje stále klíčovou roli cena?

Cena je jedním z hlavních kritérií, ale vždy hraje roli také lokalita, ve které se projekt nachází, a občanská vybavenost v okolí. Lidé obecně raději zůstávají v lokalitě, kde mají rodinu či přátele. Pro mladé rodiny s dětmi je důležitá blízkost školky či školy a všichni klienti vyžadují, aby byl projekt umístěn v blízkosti MHD.

Je dnes vůbec možné prodat nemovitost bez slevy, případně bez dalších nadstandardních služeb, jako je například práce bytového architekta zdarma atd.? Co musí takový projekt splňovat?

Když k nám přijde klient s tím, že chce koupit nový byt, tak mu nejen prodáme nový byt, ale zároveň mu zajistíme hypotéku a prodáme nebo pronajmeme stávající nemovitost, pokud nějakou vlastní. Klient má vše pod jednou střechou. Absolutní novinkou jsou pak naše vybavené byty. Jde o byt, který je plně vybavený a zařízený podle návrhu profesionálního designéra. Klient, který si takový byt koupí, si přiveze pouze své osobní věci a může okamžitě bydlet. Žádné stresy a starosti s nakupováním či montováním nábytku. Tyto byty jsou vhodné také jako investice. Pokud máte nájemníka, můžete byt okamžitě pronajmout.

Kolik jste vůbec loni prodali bytů, jaké jsou vaše plány na letošní rok?

Loni jsme prodali na 500 bytů. Jsem rád, že se nám podařilo udržet se na špici díky novým rezidenčním projektům a inovativním produktům. Jako první jsme uvedli na trh nové vybavené byty, které jsou ihned připravené k nastěhování. Letos plánujeme uvést na trh 600 nových bytů v dalších etapách projektů Britská čtvrť na Západním Městě, Malý háj ve Štěrboholech, ve Vysočanech na Nové Harfě, Bydlení Nad Přehradou v Hostivaři a nově také v polyfunkčním centru U Dubu v Modřanech.

Jak krize změnila vztah developerských a stavebních firem, daří se vám dohodnout nižší ceny stavebních prací?

Loňský rok byl ve znamení úbytku stavebních zakázek. Stavební společnosti se u nových zakázek kvůli vzrůstajícímu konkurenčnímu boji často pohybují na hranici svých nákladů. Současné náklady na výstavbu klesly developerům ve srovnání s projekty před dvěma roky až o 30 procent. To nám umožnilo přizpůsobit ceny u nových projektů situaci na trhu.

Někteří odborníci hovoří o tom, že na pražském realitním trhu je v současné době až deset tisíc nových prázdných bytů, které čekají na své kupce? Blíží se podle vašeho názoru tato čísla realitě a jsou k dispozici volné byty ve všech velikostech a standardech vybavení?

V poslední době se objevily informace o tom, že bytů na trhu je nadbytek. Pokud se ale podíváme na čísla podrobněji, je situace jiná. Až 59 procent dokončených bytů v Praze převyšuje cenu 50 tisíc korun za metr čtvereční, z toho jedna čtvrtina patří do kategorie luxusního bydlení s cenou nad 80 tisíc korun za metr čtvereční. Pro rodiny se středními příjmy, které aktuálně řeší bydlení, jsou tyto byty nedostupné. Cenově dostupných bytů v kategorii do 50 tisíc korun za metr čtvereční je necelá tisícovka. Pokud rodina s dětmi hledá byt o minimální dispozici 3+kk nebo 4+kk, představuje výše měsíční splátky téměř jeden průměrný měsíční plat. Proto každá úspora za bydlení hraje velkou roli. Jednou z našich priorit je nabízet zákazníkům kvalitní byty za dostupnou cenu a v zajímavé lokalitě.

Jaký je váš odhad vývoje cen bytů na pražském trhu? Půjdou ještě dolů, a jak je ovlivní případné sjednocení sazeb DPH?

Zvýšení spodní sazby DPH a snížení cen stavebních prací udělaly z bytů zajímavou investici. V souvislosti s plánovaným zvýšením DPH je jisté, že ceny nových bytů budou do budoucna už jen stoupat. Všeobecně platí, že kvalitní nemovitost v dobré lokalitě s dobrou dostupností se dále bude prodávat bez problémů, u méně kvalitních projektů musí prodávající počítat s delším časovým horizontem.