Na léčbu dostali „papír“

Dva roky byli neurologové kladenské nemocnice pod dohledem odborníků ministerstva. Uspěli. Dostali akreditaci na Iktové centrum.

ležet doma v bezvědomí. Diagnóza: cévní mozková příhoda.
Kdyby jej objevili dřív, skončil by hned na jednotce intenzivní péče kladenské neurologie. Zdejší centrum je určené především pacientům, které záchranka doveze nejlépe do sedmdesáti minut. Jenže trenér Müller ležel na zemi několik hodin.
„Lékařce záchranné služby jsem doporučil ještě pokus o zprůchodnění cévy v pražské Nemocnici Na Homolce. Zdařilo se to bohužel jen zčásti, a tak nám ho přivezli zpět na dýchacím přístroji, před sebou měl měsíce těžké rehabilitace. Zvládl to,“ říká primář kladenského neurologického oddělení Tomáš Bouzek.

Jasně stanovený postup

Oblastní nemocnice v Kladně patří mezi špičková pracoviště, která se o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou umějí postarat. Ministerstvo zdravotnictví jej koncem června zařadilo mezi třiadvacet Iktových center v Česku, která budou o tyto pacienty pečovat. O tom, kdo z pacientů v Iktovém centru kladenské nemocnice skončí, nerozhoduje pouze lékař záchranné služby, ale především čas. Aby byl zákrok co nejúspěšnější, musí se sem pacient, postižený mrtvicí, dostat co nejdřív a co nejrychleji zahájit léčbu, nejlépe do sedmdesáti minut. Po této lhůtě jeho šance na úplné uzdravení či přežití klesají.
„Máme se záchrankou jasně stanovený postup. Pokud přijede k pacientovi, který má příznaky mozkové příhody, okamžitě nám dá vědět. S lékařem, který je 24 hodin k dispozici, se sejdou na CT, čímž odpadá převážení z oddělení na oddělení,“ vysvětluje primář neurologie Tomáš Bouzek.
Při snímání na počítačovém tomografu pacientovi nabírají krev a v momentě, kdy lékař vidí nález z CT, už mu laboratoř hlásí výsledky.

Rozšíří lůžkové oddělení ze šesti na dvanáct

„Všechno běží tak, aby úspora času byla maximální. Máme-li potvrzen akutní mozkový infarkt, převážíme pacienta na JIP, kde dostává látku na rozpouštění krevních sraženin,“ doplňuje Bouzek. Pokud nenastanou komplikace a rozpouštění se podaří, většinou se stav začne rychle lepšit. Na běžný pokoj se pacient přesune za 48 hodin.
Aby kladenská nemocnice získala od ministerstva na provoz Iktového centra akreditaci, musela splnit několik podmínek. Kromě dostatku kvalitních lékařů a přístrojového vybavení, musela neurologie ročně hospitalizovat více než tři stovky pacientů s cerebrovaskulárním onemocněním, laicky řečeno mrtvičkou.
„To nebyl problém. Jen za loňský rok jsme přijali 689 pacientů s cévním mozkovým onemocněním,“ říká náměstek ředitelky Vladimír Lemon. Mezi další požadavky patřilo, aby v zařízení fungovalo nepřetržitě radiodiagnostické oddělení, laboratoř a následně i rehabilitační oddělení.
Oddělení pro pacienty s akutní mozkovou příhodou funguje v Kladně pod Bouzkovým vedením už třetím rokem. A mělo by i dál. „Počítáme, že bude šéfem centra,“ nechal se slyšet Lemon.
Díky zařazení mezi oficiální „íčka“ si nyní nemocnice může sáhnout na peníze z Evropské unie. Ve hře je přibližně 750 milionů korun. Plánované je rozšíření kapacity lůžkového oddělení neurologické JIP ze šesti na dvanáct. „Snadnější snad bude vyjednávání s pojišťovnou,“ shrnuje výhody akreditace Bouzek.