Na Marsu je studená past: Unikátní kráter Korolev má na dně trvale led

Kráter Korolev na snímku ze sondy Mars Express

Kráter Korolev na snímku ze sondy Mars Express Zdroj: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Půdorys kráteru Korolev
Topografická mapa kráteru
Sonda Mars Express obíhá rudou planetu od roku 2003
Po svém příletu na Vánoce 2003 se sonda pokusila na povrch vysadit přistávací modul Beagle 2. Jeho přistání však nebylo úspěšné.
Do vesmíru vynesla sondu raketa Sojuz
8
Fotogalerie

Evropská sonda Mars Express pořídila snímky kráteru Korolev. Na dně kráteru se nachází trvalá vrstva ledu. Odpaření ledu zabraňuje studený vzduch.

 

Pokud se někdy v budoucnu vydají turisté na povrch Marsu, bude patrně jednou z vyhledávaných lokalit kráter Korolev. Na jeho dně se nachází velká plocha pokrytá ledem a sněhem.

Samotný kráter má průměr necelých 82 km a najdeme ho nedaleko severní polární čepičky (viz mapa Marsu).

Vrstva ledu se na dně kráteru nachází trvale. Nedaleko severního pólu Marsu jsou velmi nízké teploty, ale to samo o sobě nestačí. Led v kráteru Korolev chrání zajímavý úkaz – studená past.

Vzduch, který se dostane přes okraj kráteru, se ochlazuje a klesá směrem do kráteru. Vzduch není zrovna dobrý tepelný vodič, takže u dna kráteru funguje jako štít. Chrání led před zahřátím a vypařením.

Snímek kráteru je složený z pěti fotografií, které pořídila během pěti průletů nad kráterem kamera HRSC (High Resolution Stereo Camera) na palubě evropské sondy Mars Express. Na oběžnou dráhu rudé planety byla sonda navedena na Vánoce roku 2003.

Kráter Korolev je pojmenován pod vědci a konstruktérovi Sergeji Koroljovi, který stál za zrodem sovětského kosmického programu. Přestože zemřel v roce 1966, jeho odkaz vidíme dodnes. Koroljov byl mimo jiné konstruktérem kosmické lodi Sojuz, která dnes dopravuje kosmonauty na Mezinárodní kosmickou stanici.

Stejný název nese také nosná raketa, která vynesla sondu Mars Express do vesmíru.

Článek vyšel na serveru VTM >>>