Na olympiádu trénují pod Mostem

Freestylový lyžař Roman Dalecký si v Kaprunu doskočil pro šťastnou sedmičku. Na ZOH v Soči chce dovést sebe i další reprezentanty.

Pár kilometrů od Mostu staví český reprezentant ve freestylovém lyžování, Roman Dalecký, unikátní tréninkové centrum Jumpark. Slavnostně jej otevře na jaře. Akrobatické kousky tam budou trénovat nejen reprezentanti, ale i děti z Mostu.

Současně s dostavbou Jumparku sbírá Dalecký první body do světového žebříčku. V Kaprunu minulý týden vybojoval sedmou pozici. V českém žebříčku momentálně drží druhé místo a čeká ho obhajoba mistrovského titulu.

Na jarním mistrovství světa v USA rozhodli funkcionáři, že disciplína slopestyle bude součástí zimních olympijských her v Soči. Kromě toho se tam naši reprezentanti mohli porovnat se světovou konkurencí. Jak se dařilo?

Umístili jsme se podle našich představ, a to v polovině startovního pole. Obsadil jsem v největší světové konkurenci 23. místo. My se můžeme porovnávat se Slováky, Maďary, Němci, Poláky, Italy. O krok před námi jsou Švýcaři, Rakušané a o dvě třídy výše Američané, Finové, Norové.

Čím to je?

Vše je o penězích. Pokud je člověk má, může za sněhem odjet v létě na Nový Zéland, v zimě do Alp. Čím více trénuje, tím více vyhrává a je vidět. Tudíž zase získává peníze. Ať už prize money, nebo od sponzorů. A tak to jde dokola. Aby se tento kolotoč mohl rozjet, potřebujete v počátku investovat.

Vynikají čeští závodníci přesto v něčem?

Máme kvalitní suchý trénink. Oproti konkurenci jsme na tom výborně fyzicky. V létě posilujeme a v zimě lyžujeme. Světová špička lyžuje v zimě i v létě, na posilovnu nemají čas. Takže oni mají techniku, my sílu.

Co musí Češi do olympiády zlepšit?

Triky. Musíme se naučit dvojitá salta alespoň na dva způsoby, abychom mohli v závodě předvést dvě v řadě. K tomu ale potřebujeme kvalitní tréninkové centrum a soustředění na ledovcích ve snowparcích.

Jedno takové stavíte nedaleko Mostu. Na rozdíl od ostatních center tam nebudou sportovci skákat do vody, ale do molitanu, a podle plánů nebude jen pro lyžaře, že?

Minulý týden jsme přebrali skokanský můstek. Teď se zaměříme na dodělání dopadového prostoru a zastřešení. Na jaře tam budou moci přijet snowboardisté, lyžaři, trampolínisté, kluci, co skáčou na kolech. Tím, že je doskočiště do molitanu, můžeme Jumpark využívat celý rok.

Postavit něco takového chce hodně odvahy a nějakou inspiraci. Jak jste celou akci platil?

Takovéto centrum stojí v USA, ale v hale. My máme venkovní. Navrhl jsem ho podle vlastních zkušeností. Doufám, že to bude to nejlepší pro trénink akrobatických sportů. Složili jsme se čtyři lidi. Sháníme sponzory a dotace, ale zatím nic moc.

Jste v reprezentaci, teď k tomu trénujete juniorské reprezentanty, stavíte Jumpark. Jak to stíháte?

Musím vždy něco zanedbat. Nejde to skloubit. Snažím se dvakrát týdně zajít do posilovny, na hokej. Do toho všeho zaměstnání, Jumpark, dvakrát do měsíce závody v Alpách a soustředění. Moc nestíhám.

Jaký jste trenér?

Protože jsem stále ještě reprezentant, snažím se starat především sám o sebe. Trenér jsem zatím spíš papírový. Když ale jedeme na soustředění, kluci musí poslouchat a makat. Na závodech se stará každý sám o sebe. Nejsme tak daleko, abychom si mohli zaplatit trenéra, proto ho dělám já. Až přestanu závodit, chtěl bych se trénování reprezentace věnovat naplno.

Plánujete, že povedete akrobatickou školku pro děti z Mostecka. Kdy ji otevřete?

Současně s Jumparkem. Nábor budu dělat na jaře v mosteckých školách. Tréninky budou v Havrani, kde se budu připravovat na olympiádu.

SLOPESTYLE

Lyžař projíždí tratí s řadou překážek v podobě můstků a tyčí, na kterých jezdec předvádí triky - salta, rotace, akrobatické prvky. Za jednotlivé triky získává body.