Na severní Moravě byty výrazně zlevňují

Pro vývoj cen starších bytů v Moravskoslezském kraji mezi třetím čtvrtletím roku 2008 a stejným obdobím v roce 2010 je charakteristický výrazný pokles cen starších bytů, který trvá víc než dva roky.

Průměrný pokles cen v ČR v uvedeném období se sice blížil 15 procentům, nicméně pokles v Moravskoslezském kraji byl ve stejném období podstatně výraznější a překročil hranici 23 procent. Ani letošní vývoj v roce 2010 nesvědčí o případném zpomalení dosavadního tempa poklesu. Uvedený trend je zajímavý především skutečností, že od roku 2003 byly nejrychleji rostoucími regiony ČR právě Moravskoslezský kraj a v menší míře i kraj Ústecký. Zatímco ceny starších bytů v Praze vzrostly v období let 2000 až 2008 o 180 procent, pak v Ústeckém kraji o 232 procent a v Moravskoslezském kraji o 252 procent. Na konci roku 2008 však nastal pokles cen, který pokračuje dodnes. Předtím nejrychleji rostoucí kraj Moravskoslezský vykázal také největší relativní pokles.

Hlavní růstovými podněty v Moravskoslezském kraji byly po roce 2000 zlepšující se hospodářské podmínky regionu spojené s rozvojem dopravy. Prosperita hutní výroby před rokem 2008 a i navazujících odvětví (například těžba uhlí) se projevila v růstu příjmů, a tudíž i v míře pozitivních očekávání občanů. Samostatnými impulzy byla realizace nových průmyslových zón, zejména Nošovic. Nepřímo působila i probíhající stavba dálnice D47, která však byla otevřena až v roce 2009, tudíž se zpožděním, a dosud funguje jen v omezeném rozsahu. Hospodářský pokles, který začínal být znatelným již od konce roku 2008, se pak v celém regionu velmi rychle projevil.

#####Některá města hlásí rekordní propady cen

V některých městech byl propad vskutku rekordní. Hornické město Karviná vykazuje pokles až o 37 procent, což je nejvyšší hodnota nejen v rámci kraje, ale i celé ČR. Navíc nejde pouze o pokles v rámci samotného města, jedná se o celý širší region s městy Havířov a Orlová. Důležitými příčinami poklesu cen starších bytů jsou v tomto regionu na jedné straně nenaplněná očekávání hospodářského růstu, na druhé straně však i stále přetrvávající lokální problémy, jako je nízká úroveň čistoty ovzduší apod. Nejvýraznějším impulzem k poklesu cen v Karviné je však masivní privatizace tisíců bytů, podobně jako v jiných městech ČR, za nízké ceny.

Část těchto bytů se pak obratem uplatňuje v nabídce na realitním trhu a je okamžitě zakalkulována do tvorby tržních cen. Pokles cen v krajském městě Ostravě je mírně nižší, než je průměr v kraji. Nicméně Ostrava i přes tento aktuální vývoj a i přes předchozí nadměrný růst po roce 2000 v absolutní výši tržních cen výrazně zaostává například za velikostně srovnatelným Brnem. A to i přesto, že v úrovni mezd je Ostrava s Brnem zcela srovnatelná, mzdy jsou zde v průměru dokonce vyšší.

#####Regionu vládne Opava

Zajímavým úkazem také je, že Ostrava vždy zaostávala v úrovni cen bydlení za podstatně menší Opavou. Jednou z příčin je i to, že Opava leží na okraji specifického regionu – Hlučínska, kde dlouhodobě existovaly výrazné preference vlastnického bydlení a území nebylo tak zasaženo hromadnou bytovou výstavbou a přísunem nového obyvatelstva. Specifický vývoj v Moravskoslezském kraji ukazuje, že fungování systému bydlení může být ovlivněno řadou nečekaných faktorů. Do popředí se dostávají i individuální preference obyvatel, kdy se vymezují šetřivé a snaživé regiony (zmíněné Opavsko) s nízkými příjmy obyvatel, ale s kvalitním bydlením, v kontrastu k regionům s vyššími příjmy, ale s nízkými cenami bydlení (Karvinsko).