Na Skype místo do nemocnice. Britové zvažují revoluci v čekárnách

Skype Česká republika.

Skype Česká republika. Zdroj: Jan Sedlak

Prostup nových technologií do života současného obyvatelstva nezná hranic. Další například padla v britské fakultní nemocnici v Severním Staffordshiru, jejíž vedení potvrdilo, že v brzké době plánuje zprovoznit známý komunikační program Skype jako alternativu osobní návštěvy lékaře.

Vedení nemocnice

Kontrolu přes videokonferenci by tak mohli absolvovat pacienti v rámci pravidelných vyšetření, propuštění do domácí péče či lidé mající zájem o běžnou konzultaci svého zdravotního stavu s odborníkem. Časová úspora by tak mohla nastat i na jejich straně – nemuseli by ztrácet čas cestou k lékaři či přímo vybíráním si dovolené za účelem rutinní prohlídky.

„Pokud se pacienti rozhodnou tento systém využívat a budou mu důvěřovat, tak se jedná o vynikající řešení problémů většiny britských nemocnic,“ tvrdí Ian Syme, koordinátor projektu. Lékaři v nemocnici v Severním Staffordshiru provedou ročně přes 517 tisíc běžných vyšetření. Podle ředitele nemocnice Marka Hacketta by až třetina těchto prohlídek mohla být prováděna právě přes Skype.

Nemocnice a technologie

„Je potřeba se řádně zamyslet nad tím, jak využít dostupné technologie. Krom možného nasazení Skype zvažujeme také snížení administrativní náročnosti některých prací. Potřebujeme se zbavit nejrůznějších úředníků, kteří jen vyplňují zdravotní formuláře,“ dodal pro ITproPortal.com Hackett.

Návrh je nyní v dalším rozhodovacím řízení, ale předpokládá se, že projde. Poslední slovo v tom, zda se pacient má dostavit, či ne, by vždy měl mít samozřejmě lékař. „Pro lékaře bude asi nejtěžší rozhodnout, do jaké míry jim konzultace přes Skype stačí a kdy už musí pacient dorazit osobně,“ upozornil jeden z odborových lékařů nemocnice Barry Parker.

Skype se nyní využívá na soukromé klinice v severním Walesu, kde jeho prostřednictvím sestry kontrolují pacienty při domácím použití dialýzy.