Nad slovenským start-upem roku zapadlo slunce, investoři přišli o peníze

Goldee

Goldee Zdroj: Goldee

Z nadšení a velkých ambicí jsou krach a ostuda. Projekt Goldee, který byl označovaný za nejlepší slovenský start-up roku 2014, zkrachoval. Investory připravil o statisíce amerických dolarů.

Goldee mělo být ve zkratce chytré zařízení schopné automaticky řídit osvětlení v místnosti podle nálady člověka nebo lidí, kteří se v ní nacházejí. Myšlenka zaujala fanoušky start-upů natolik, že Goldee získal během 25 dní crowdfundingového lanaření investorů na síti Kickstarter přes dvě stě tisíc amerických dolarů.

Fanoušci a investoři ze zahraničí podpořili slovenský chytrý ovladač světla natolik, že firma plánovala spustit hromadnou výrobu. O to víc však podporovatele srazila k zemi informace z posledních dní. Internetová stránka Goldee prý byla napadena hackery a společnost přestala vykonávat jakoukoli činnost.

„Výrobní náklady byly několikanásobně vyšší, než jsme nastavili v crowdfundingu. Standardy kvality nebyly přípustné, zároveň jsme potřebovali udržet rozumnou cenu. A to byl bod, ze kterého bychom se pohnuli, jen kdybychom Goldee vyráběli ve velkém objemu,“ říká generální ředitel Goldee Tomáš Baran.

Peníze došly

Podle Baranových slov už společnost utratila všechny peníze a vytvořila ztrátu ve výši zhruba půl milionu dolarů. Tomáš Baran se k věci vyjádřil až po medializaci problémů firmy. Podle několika zdrojů webu startitup.sk však Baran do výroby neinvestoval.

Zaměstnanci prý dostávali jenom minimální mzdu, se šéfem nemohli komunikovat. Když potřebovali řešit nezbytné financování techniky, nenašel si čas. Už několik týdnů dokonce neplatil ani za server, který aplikace a stránka projektu používaly. Místo podpory projektu prý půl milionu dolarů směrovalo do renovace bytu, nového automobilu a dovolené generálního ředitele.

Jisté je, že investoři své peníze už neuvidí. Podle slovenských médií jde o mezinárodní ostudu. Případu se věnoval i prestižní startupový web Techcrunch. Slovenský případ označil za odstrašující. Další weby však dodávají, že ať už šlo o tunel autora Goldee, nebo ne, riziko krachu ke crowdfundingu patří.