Nádor najdou rychleji

Nemocnice pořídila moderní přístroj.

Je půl osmé ráno, na oddělení nukleární medicíny posedávají pacienti. Za okamžik jim sestřičky píchnou do žíly radio- aktivní roztok. Ten se bude tři hodiny vstřebávat.
„Nebojím se, vím, co mě čeká,“ říká Jiří Gracias. Bude jedním z prvních pacientů na novém přístroji, který pořídili v Klaudiánově nemocnici.
Po jedenácté hodině dopoledne ulehne na speciální lůžko. Pak jeho tělo zespodu a seshora prohlédnou dva detektory. Posunují se rychlostí osmnáct centimetrů za minutu, sestře se zároveň vedle v místnosti na monitoru načítá lidská postava.
„Umožňuje nám to rychleji rozpoznat některá závažná onemocnění,“ říká vedoucí lékař oddělení nukleární medicíny Tomáš Kolín. Zařízení, které zvládne dvě vyšetření naráz, není jedinou novinkou v nemocnici. Na jaře začne stavba nového pavilonu.
Ten v Klaudiánově nemocnici vyroste v sousedství budovy, kde je dnes oční, a naváže na nejstarší stavbu areálu s lůžkovou rehabilitací.
Na podzim 2012 tam začne na úrovni nynější hlavní chodby působit interní oddělení, jehož pracoviště jsou dosud roztroušená po areálu. Nad ním najde místo gastroenterologie a tři patra s převážně dvou a jednolůžkovými pokoji. Nad nimi bude jednotka intenzivní péče a velká zasedací místnost vhodná ke kongresům, kterou nemocnice dosud nemá.
Stavba vyjde včetně technologií na zhruba čtyři sta milionů korun. Z osmdesáti procent ji zaplatí krajský úřad, o zbytek se podělí nemocnice a některý z investorů.
„Projekt je završením výstavby nemocnice, která se táhne více než dvacet let,“ uvedl ředitel Klaudiánovy nemocnice Ladislav Horák, který věří i v úsporu nákladů na léčbu po sestěhovaní interny.

Konečně lepší parkování

Výhodou nového pavilonu budou také parkovací místa ve dvou spodních podlažích. „Bude jich kolem dvou set,“ řekl architekt Michal Juha z ateliéru Domy, ve kterém navrhli projekt.
Se stáním poblíž nemocnice mají problémy zaměstnanci a také pacienti. „Teď se na parkoviště vejde odhadem sto dvacet aut, nejméně padesát míst zoufale chybí,“ mínil vrátný.
Kolem něj chodí také lidé na vyšetření na oddělení nukleární medicíny. V pátek 8. října tam vešel i Jan Babický.
„Měl jsem pozitivní nález na plicích, tak lítám po doktorech,“ řekl čtyřiašedesátiletý Babický. Pod paprsky nového přístroje si lehl jako jeden z prvních pacientů.
„Nesměl jsem se hýbat. Člověk to holt musí vydržet,“ svěřoval se po vyšetření Babický. Po deseti až patnácti minutách zařízení dokončí první obraz pacientova těla. Lékař si jej prohlédne. Pokud potřebuje, nechá snímkování zopakovat či zaměřit přesněji, na konkrétní cíl.
Obrázky z přístroje jsou přesné, protože využívají dvou technologií. Vyšetření na principu záření radioaktivních látek, které dokáže odhalit zánět či nádor, ale jen obtížně určit, kde se nachází, a rentgenového CT, laicky tunelu. Ten nepozná chorobu, spojením výsledků ovšem ukáže na centrum choroby.
„Je to velký krok dopředu, ne součet, ale součin metod,“ vysvětlil lékař Tomáš Kolín.

Vyšetření potichu

Další pacient, Jiří Gracias, si mezi detektory v pátek poležel tři čtvrtě hodiny. „Bylo to příjemné. A jak tiché,“ vyprávěl Gracias. Při předchozím vyšetření v Boleslavi a v České Lípě musel na starším přístroji vydržet nepříjemný hluk.
I to je jedna z výhod nového zařízení, které odhalí nádorová onemocnění, záněty, ortopedické problémy a slouží také k vyšetření plic či ledvin.

Novinky v nemocnici

přístroj za 22,5 milionu – zpřesní vyšetření nejen nádorových onemocnění
přístavba za přibližně 400 milionů – nový pavilon vyroste v areálu nemocnice, místo tam najde interní oddělení, pokoje pro pacienty i dvě stě parkovacích míst