Najmeme chůvu. A bude klid

Karlovarští rodiče objevili chůvy. Stále častěji si je najímají na hlídání potomků.

Chybí jim babičky, kamarádky nemůžou a lístky do divadla by propadly. Jednoduše jim „vybouchlo hlídání“. Co teď? Karlovarští rodiče stále častěji sahají po telefonním čísle hlídací agentury nebo si na hlídání objednají paní.
„Mám malé dítě a nemůžu si dovolit nepracovat. Proto jsme se s přítelem před půl rokem rozhodli, že si zaplatíme paní na úklid. Natolik jí důvěřujeme, že nám občas večer pohlídá i našeho ročního syna. Je jako babička,“ směje se pětatřicetiletá karlovarská podnikatelka Veronika Davidková.
Karlovarské agentury zaměstnávají jako chůvy ženy, které mají zpravidla vysokou školu pedagogického směru nebo jsou zdravotními sestrami. „Pracují u nás tři slečny a maminky, všechny s odpovídajícím vzděláním,“ říká Martina Hanzlová, provozovatelka dětského koutku Café Prima v Rybářích. Na nápad s dětským koutkem, kde mohou matky své potomky nechat až tři hodiny, přišla ve chvíli, kdy si chtěla jít na mateřské dovolené zacvičit. Sto korun za hodinu hlídání jí ale připadalo moc. Hlídací služby přes den nyní nabízí za méně než polovinu. „Vznik nových agentur na hlídání si vysvětluji tím, že se rodí stále více dětí. Pro maminky je to určitě výhoda, protože s dítětem si v obchodě mnohdy v klidu nevyzkouší ani tričko. Nemluvě o tom, když s ním musí sedět u lékaře v čekárně plné bacilů,“ říká Hanzlová, která maminkám nabízí také vyzvedávání dětí ze škol a školek nebo půjčovnu dětských kostýmů. Zatímco rodiče z Karlových Varů možnosti hlídání dětí profesionálními chůvami teprve poznávají, cizinci a turisté jejich služeb využívají už několik let. Kvůli poptávce po hlídání dětí si před dvěma roky svou agenturu založila i Gabriela Škubová, kterou na podnikatelský nápad přivedl producent a režisér Petr Vachler.
„Vachlerovi tenkrát přijeli na mezinárodní filmový festival i se svými třemi dětmi. Bydleli v hotelu, v němž pracuje i můj manžel jako masér. Byli velmi zklamaní, že tu není pro jejich děti žádná hlídací služba, a paní z hotelu jim poradila, že jim mohu děti pohlídat já,“ usmívá se Škubová, která je jednou z majitelek agentury Gabriela.
Služby její firmy prý využívají zákazníci půl na půl. Někteří potřebují hlídání přes den, jiní zase večer. Zájem mají lidé také o hospodyně, které jim přijdou jednou až dvakrát týdně uklidit. Pokud si na ni rodina zvykne, nakonec se z ní stane také chůva. Děti si k ní prý vybudují podobný vztah, jaký mají k tetám nebo babičkám. Společně se svou kamarádkou provozuje Škubová od září mateřské centrum a miniškolku zaměřenou na ergoterapii, do které by chtěla přilákat maminky s postiženými dětmi.
Služby kromě profesionálních agentur nabízí na internetu také studentky, důchodkyně, které si chtějí přivydělat nebo ženy, které jsou samy na mateřské dovolené. „Nejprve jsme si hlídaly s kamarádkami děti navzájem. Já zůstala na mateřské nejdéle a kamarádky můj telefon a doporučení předávaly dál. Pokud mi v současné době někdo kvůli hlídání zavolá, vždycky se domluvíme,“ říká zdravotní sestra Radka z Karlových Varů. Protože ji hlídání malých ratolestí baví, do budoucna uvažuje o tom, že si založí další karlovarskou profesionální agenturu. Chce nabídnout nejen hlídání, ale také doučování, ve spolupráci se svou kamarádkou pedagožkou.