Nakažených může být víc

Hygienici na Berounsku dosud potvrdili tři případy prasečí chřipky.

Podle lékaře z hořovické nemocnice Tomáše Šebka může být nakažených mnohem víc.
Hospitalizovali jste nějakého pacienta s prasečí chřipkou?
V Hořovicích nebyl do 20. listopadu přijat žádný pacient s tímto typem onemocnění, a pokud vím, tak ani v berounské nemocnici nikdo takový není.

Kde nakažené přijali?

Mohou být hospitalizovaní v některé z dalších nemocnic regionu, zejména tam, kde mají přímo infekční oddělení.

Jak v případě hospitalizace takového pacienta postupujete?

Především diagnostikujeme, zda se jedná o chřipku sezonní, anebo vir chřipky H1N1. Při nekomplikovaném průběhu doporučuji léčbu jako u sezonní chřipky. Co je v takovém případě nejdůležitější?
Klid na lůžku, tlumení horečky, dostatek tekutin a vitaminů. V případě hospitalizace pacienta s vážnějšími komplikacemi postupujeme dle nařízení ministerstva a ve spolupráci s krajskou hygienou. Dovedeme pro tyto pacienty vyčlenit až osmadvacet lůžek.

Potvrzené případy jsou tři. Může být na Berounsku nemocných více?

Podle hlavního hygienika již nyní převažuje kmen prasečí chřipky nad kmenem sezonním. Počátkem prosince očekáváme masivní nárůst onemocnění.

Vypukla již na některých místech Česka chřipková epidemie?

Hranice pro epidemii byla již nyní překročená asi ve dvaceti okresech. Z toho se dá nepřímo usuzovat, že také v Berouně a okolí budou nějací pacienti s prasečí chřipkou. Vzhledem k dosavadnímu mírnému průběhu se ale převážně projevuje jako sezonní chřipka.

Doporučujete izolaci pacienta?

V případě domácího léčení by se měl každý snažit omezit kontakt s ostatními lidmi, nechodit do školy nebo do práce minimálně sedm dní.

Už k vám do nemocnice dorazily vakcíny?

Vakcíny dostali praktičtí lékaři a očkovací centra. V nemocnici je nemáme.

Budete očkovat personál?

Rozhodnutí, kdo si nechá vakcínu aplikovat a kdo ne, záleží na každém jednotlivci. Kromě zdravotníků by měli být přednostně očkovaní pacienti s chronickými onemocněními a z dalších rizikových skupin.

Pokud lidé z Berounska budou mít o očkování zájem, kam se mají dostavit?

Do ordinací praktických lékařů a očkovacích center se speciálně vyškoleným personálem. Celkově je míst určených pro očkování dostatek. Seznam lidé najdou na internetu.

Z tiskové zprávy Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje
Kladno dne 26.11.2009 Při z kontrole dodaných vakcín proti chřipce A typu H1N1 ( Pandemrix ), které nám byly v posledních dvou dnech dodány, záchranáři zjistili, že šarže (LOT) – čísla vakcíny na ampulích ve všech očkovacích centrech Středočeského kraje se neshodují s čísly šarží (LOT) jednak na dodacím listě vakcíny, tak i na identifikačních štítcích vakcíny, které se po aplikaci očkovací látky vlepují do zdravotnické dokumentace pacienta. Bohužel to není problém několika kusů, ale celé dodávky vakcín. Dle dostupných informací je stejná situace i u některých praktických lékařů, kteří vakcínu obdrželi a to nejen ve Středočeském kraji. Vedení Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje, které bylo pověřeno organizací vakcinačních center, z tohoto důvodu do vyjasnění situace očkovat nebude, a to i kdyby byly k dispozici seznamy osob, které by měly být dle očkovací strategie očkovány přednostně. Do současné doby tedy očkování neprovádíme a snažíme se další postup projednat s Ministerstvem zdravotnictví ČR. MUDr. Martin Houdek
Ředitel záchranné služby**