Nakupování, ze kterého bolí nohy. Ze starých bulharských sklepních obchodů se stal fenomén

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Po pádu komunismu chtělo mnoho Bulharů zahájit svoje vlastní podnikání. Zejména drobní obchodníci v Sofii ale v začátcích neměli na pronájem prostor a byli vděční v podstatě za cokoliv. Výsledkem je spousta unikátních suterénních obchůdků po celém hlavním městě, u kterých, když si chcete nakoupit, tak prostě musíte do dřepu nebo na kolena.

Tyto charakteristické obchůdky, místními nazývané ‚klek’, se nacházejí ve sklepech domů a prodej probíhá přes okénko kousek nad zemí. Aby však prodejci zákazníky navnadili a přitáhli, jsou kolem okénka barevné zasklené police. Sortiment tvoří většinou drobné věci, alkoholické i nealko nápoje, cigarety, občerstvení a pamlsky. Jsou však i obchody, které nabízejí opravy obuvi a jiné malé služby. Bývají otevřené do pozdních nočních hodin, v mnoha případech i nonstop.

“Po mnoho let byly ‚klek’ obchody téměř v každé ulici v Sofii. U těchto miniaturních a často i levných obchodů si lidé obstarávali věci, které zrovna potřebovali, když šli kolem. Kupovali si cigarety, nebo prostě se jen chtěli napít při čekání na zastávce. A nebylo jim za těžko kvůli tomu ohnout záda,” vysvětluje výtvarník Ivaylo Getov, který o tomto fenoménu udělal velkou sérii fotografií.

“Bohužel, tyto charakteristické obchody se v současnosti pomalu stávají minulostí. Myslím ale, že natrvalo nezmizí už prostě proto, že se staly turistickou atrakcí, která vypráví živý příběh o bulharském přechodu od komunismu ke kapitalismu,” pokračuje Getov.

Sklepní obchody jsou působivým příkladem života lidí, kteří chtěli poctivě podnikat. Po pádu komunismu se prostě museli postarat sami o sebe a mnoho z nich využilo tuto skromnou možnost. Fenomén byl na světě.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz