NASA bude z vesmíru monitorovat půdní vlhkost Země

satelit SMAP při přípravě na start

satelit SMAP při přípravě na start Zdroj: NASA

Přesnější předpovědi počasí nebo vysvětlení stávajících podnebních změn v některých částech světa, nejen to si Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) slibuje od nového satelitu SMAP (Soil Moisture Active Passive satelite). Jeho vypuštění by mělo proběhnout v nejbližších dnech.

Nový satelit bude monitorovat míru vlhkosti v horních pěti centimetrech zemského povrchu z výšky 426 mil a planetu obkrouží jednou za necelých 99 minut. Satelit je k tomu vybaven šestimetrovou kruhovou síťovou anténou, která je největší, jakou kdy NASA do vesmíru vyslala. „Obecně jde o první misi svého druhu,“ prohlásil jeden z manažerů mise SMAP Chuong Nguyen s odkazem na to, že satelit by měl zvládnout přeměřit celou planetu jednou za dva až tři roky.

„Vlhkost obsažená v půdě je klíčovou součástí hned tří cyklů, které zajišťují udržení vhodných podmínek pro život na naší planetě: cyklu vody, energie a uhlíku,“ vysvětlila ředitelka programu SMAP Christine Bonniksen. Právě tyto cykly ovlivňují to, co lidstvo v poslední době zajímá i trápí nejvíce: záplavy, sucha, náhlé změny počasí, rizika vzniku epidemií nebo predikce úrody.

„Získaná měření nám umožní nejen zpřesnit předpovědi počasí, ale také třeba dostupnost vodních zdrojů ve vybraných oblastech nebo přesněji vyhodnotit dopady působení lidstva na změny počasí ve v určitých lokalitách,“ dodal aDara Entekhabiová, vedoucí vědeckého týmu SMAP.

Vypuštění satelitu bylo původně naplánováno na čtvrteční odpoledne, kvůli technickým potížím odloženo na další den.

ilustrace satelitu SMAP ve vesmíruilustrace satelitu SMAP ve vesmíru | NASA ilustrace satelitu SMAP ve vesmíru