Naštvaní lidé jdou do boje

Lidé z Vratislavic se brání stavbě na Nové Rudě. Zatím vyhrávají.

Bitvu jsme vyhráli, ale ne válku. Další boj nás ještě čeká. To říkají lidé z občanského sdružení Nová Ruda. Nelíbí se jim chystaná výstavba několika obytných domů U Pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou. Jejich odvolání dal před několika dny za pravdu liberecký krajský úřad a vrátil věc Stavebnímu úřadu v Liberci. „Ukázalo se, že pokud člověk něco dělá, tak jeho úsilí dojde k cíli. Nestačí jen sedět v hospodě a mluvit o tom, musí se i něco udělat. A nám se to povedlo,“ říká předseda občanského sdružení Josef Sedlář. Spolu s dalšími lidmi z Vratislavic se ozvali a chtějí zabránit výstavbě několika vícepatrových domů v těsném sousedství svých domovů na Nové Rudě. Vadí jim, že se nikdo neptal na jejich názor a nezajímal se o to, jestli chtějí koukat ze svých oken na vysoké činžáky, ani je s rozsahem výstavby neseznámil. „Úplně nás přehlíželi. I proto jsme poslali stížnost na chování magistrátu k Ústavnímu soudu v Brně,“ podotýká Sedlář. A to je pouze jeden z prvních kroků, který lidé zvolili na svoji obranu. „Pokud se situace a plány na výstavbu nezmění, jsme odhodlaní žalovat stát, tedy magistrát a vratislavický obvod, za zmaření investic,“ upozorňuje další ze členů sdružení Pavel Červinka.
Pokud totiž sídliště vyroste, tak jak je naplánovali, sníží se podle místních hodnota jejich domů i kvalita bydlení.
„Jsme nakloněni tomu, aby na Nové Rudě stály rodinné domky, ale v žádném případě tak vysoké. My začali v roce 1998 stavět s tím, že se v okolí nic velkého budovat nebude. Pak v roce 2002 přišla první studie, která skutečně navrhovala další rodinné domy. Později se ale objevila další a ta počítala už jen s velkými domy. Přitom ve stejnou dobu se magistrát zavázal k tomu, že tam bude výstava menších domků, podle stanovených pravidel a to se neděje,“ vysvětluje Červinka. Členové občanského sdružení teď čekají na další kroky stavebníka i postoj úřadů.
„Výstavba ve Vratislavicích je velká investice. Bez porady s právníkem se k odvolání zatím vyjadřovat nechci,“ řekl Martin Kulhánek ze společnosti Imobilien AG, která chce na Nové Rudě stavět.

Město prý nic nezmůže

Podle Fratiška Hruši, náměstka primátora Liberce pro rozvoj, město nemůže proti stavbě nic udělat. „Územní plán jasně určuje, co na Nové Rudě může stát a co ne. My můžeme nyní jen ovlivnit třeba to, jestli tam povedou cyklostezky nebo jak bude vypadat park v okolí domů,” říká Hruša.
Podle něj je už od roku 2002 jasné, že se na Nové Rudě může stavět městské bydlení. „Místní teď nemůžou si říkat, že když oni si postavili své domy, nikdo jiný už nemůže,” dodává náměstek. To, jestli je v současnosti vhodné stavět pět vilových domů se třema sty sedmdesáti byty, když jsou v Liberci desítky nově postavených prázdných, Hruša spíš hájí. „Nevím jaká je přesně situace na trhu byty. Když se ale plán připravoval, poptávka po bydlení byla velká. Záleží na tom, jak budou dostupné. Menší za přijatelnou cenu si podle mého zájemce najdou,“ dodal náměstek.