Návrh koncepce bydlení počítá s podporou výstavby nájemních bytů

Stát bude v příštích letech více podporovat výstavbu nájemních bytů, a to zvláště pro seniory. Počítá s tím návrh státní koncepce bydlení na roky 2014 až 2020, který na konferenci Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) představil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Pilotní program podpory výstavby nájemních bytů pro seniory má dostat vláda do konce července. Podporu bude SFRB poskytovat hlavně v podobě nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů či na rekonstrukce. „Rada seniorů doufá, že stát se na rozdíl od uplynulých let bude chovat odpovědněji, a zároveň podporuje záměr zajistit Státnímu fondu rozvoje bydlení stálé zdroje příjmů,“ sdělil předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Větší důraz státu na podporu výstavby nájemních bytů přivítalo také Sdružení nájemníků ČR. „Do budoucna plně podporujeme výrazně větší podporu nájemního bydlení v městských aglomeracích s tím, že tento úkol nesnese odkladu,“ uvedl předseda sdružení Milan Taraba. Nová koncepce bydlení má nově vymezit působení státu v oblasti bydlení. „Bytová politika v tuto chvíli v České republice neexistuje,“ řekl ministr Jankovský. V současnosti podle něj v Česku stát používá jen jednotlivé nástroje podpory bydlení. Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.

Jedním z klíčových principů připravované koncepce bydlení má být podle ministra Jankovského dlouhodobost. „Je špatné, když se pravidla mění každý rok,“ poznamenal šéf MMR. To si myslí i generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. „Pro podporu výstavby bytů v příštím období by měla platit jasná a dlouhodobá pravidla, která by se neměla měnit minimálně deset let a měla by být centralizována a kontrolována jednou institucí, například Státním fondem rozvoje bydlení,“ uvedl ředitel svazu. Stát má podle návrhu nové konce do roku 2020 také rozšířit nabídku bytů odpovídajících potřebám osob se zdravotním postižením. Výstavbu upravitelných bytů chce podporovat také prostřednictvím půjček s nízkými úroky a dotacemi. Podpora má směřovat rovněž na snižování energetické náročnosti budov. Součástí nové koncepce je i návrh opatření na předcházení škodám ze živelních pohrom. V oblastech s vysokým rizikem povodní chce stát podpořit lepší rozvržení zástavby. Do bydlení by od roku 2014 mělo směřovat také víc peněz z evropských fondů, například na prevenci vzniku skupin ohrožených sociálním vyloučením. Návrh počítá s tím, že úvěry a další vratné nástroje budou v příštích letech hrát ve státní podpoře bydlení hlavní roli. Význam státních dotací naopak klesne. Na financování podpory se bude možná podílet i soukromý sektor. Další peníze na podporu bydlení může stát získat například z prodeje emisních povolenek.