Nejkrásnější místo v Ostravě? Vyhaslé vysoké pece

Čtenáři na webových stránkách Sedmičky hlasovali o nejkrásnější místo Ostravy. Zvítězila Dolní oblast Vítkovic.

Tak a je to. V dubnu jsme vybrali sedm nejhezčích míst ve městě a dali čtenářům možnost hlasovat. Hlasovalo na pět set lidí a čtvrtina z nich zvolila právě vítkovickou Dolní oblast. „Je moc dobře, že se takto Dolní oblast dostává do podvědomí lidí. Že si už všimli, že nejde o hromadu starého železa. Jako vítkovický patriot jsem tím velmi potěšena. Půvab průmyslu vnímám velmi silně,“ ocenila hlasování čtenářů kronikářka Vítkovic Lenka Kocierzová.
Na druhém místě se umístila Poruba, konkrétně její památková zóna lidově přezdívaná jako Stalinovo baroko. Jen těsně za Porubou skončila Nová radnice.
První vysoká pec začala v dnešní Dolní oblasti fungovat už v roce 1836, poslední ukončila svůj provoz relativně nedávno, v roce 1998. Od roku 2002 je Dolní oblast národní kulturní památkou. A to opravdu velikou. „V podstatě jediná rozlohou srovnatelná technická památka v Česku jsou třeboňské rybníky,“ konstatuje ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. V devadesátých letech se přitom ozývaly v Ostravě hlasy, zda-li by nebylo lepší všechno zbourat. Jan Světlík, generální ředitel Vítkovic má nyní s Dolní oblastí veliké plány. Z průmyslových objektů se mají stát koncertní síně, muzea, ale také laboratoře a výukové prostory. Mezi tím vším nesmějí chybět naučné stezky.
Loni doputovalo do Dolní oblasti prvních půl miliardy korun z Evropské unie. „V Dolní oblasti už nebudeme jen bourat, ale konečně začínáme i tvořit,“ radoval se Světlík. Obrovský plynojem se podle návrhu architekta Josefa Pleskota přetváří na čtyřpatrové kulturní centrum. Datum dokončení je rok 2013.
Fotografie Dolní oblasti nad článkem je od Borise Rennera ze skupiny Ostravaci. Renner v Dolní oblasti fotil celé týdny a má ji důkladně prozkoumanou. „Vůbec se nedivím, že Dolní oblast ve vašem hlasování zvítězila. Pro mě je ta oblast fenoménem. Nacházel jsem v ní maximální klid. Je v ní spousta zákoutí, které na první pohled snad ani nelze najít. Někdo nachází klid na horách, já zase mezi industrialem,“ svěřuje se známý ostravský fotograf.