Nejlepší přítel z Kréty

Kréta, ilustrační foto

Kréta, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

„Nejlepším přítelem člověka není pes, ale olivový olej,“ říkají Řekové. Na Krétě to platí obzvlášť. Třicet pět milionů olivovníků dává tomuto ostrovu statut olejové velmoci.

Sklízení olivSklízení oliv | Profimedia.cz

Jak termín, tak sběr samotný výrazně ovlivňují kvalitu olivového oleje. Jakmile majitel zavelí, sběrači natáhnou pod stromy černé sítě. Peckovice do nich samy padají a průběžně se sbírají každých patnáct dní. Některé druhy oliv se však sklízejí jednorázově – zvláštními hřebeny, klácením ze stromů nebo očesáváním teleskopickými tyčemi.

Tři měsíce čekání

V lisovně se plody očistí od větviček a listí a projdou pod cirkulující vodní lázní. Poté se zbaví pecek a podrtí žulovými mlýnskými kameny na hustou kaši. Hutnou hmotu rozprostřou zaměstnanci lisovny na speciální rohože, z nichž hydraulický lis vytlačí zastudena během devadesáti minut při teplotě 38 °C zdravý produkt.

Krása královen

  • Recept Minojců, prvních obyvatel Kréty: naneste olej na pokožku a škrabkou odstraňte tuk se špínou.
  • Olivový olej pomáhá díky vitaminu A, E a karotenům obnovovat kožní buňky a zpomalovat stárnutí pleti.
  • Hojí i poraněnou nebo rozpraskanou kůži.
  • Hydratuje, chrání před UV paprsky a po pravidelných zábalech zkrášlí vlasy.

Nakonec přichází na řadu dekantace, při níž dojde k oddělení zbytku vody od oleje. Čisté „zelené zlato“ putuje do nerezových kanystrů a tanků, kde si před stáčením do láhví a plechovek ještě chvíli poleží. První zájemci mohou tak jeden z nejlepších olivových olejů na světě ochutnat tři měsíce od sklizně.

Krétská mýdla

Jedině ze skvělého oleje mohou vzniknout léčivá olivová mýdla (ta nejlepší obsahují až 85 % olivového oleje). Vyrábějí se ručně tradičním způsobem, kdy po uvaření leží deset dní ve formách a pak zrají tři měsíce na suchém a temném místě.

Nejstarší olivovník na světě v Áno Voúves na Krétě stále plodí olivy. Je starý 3000 let.Nejstarší olivovník na světě v Áno Voúves na Krétě stále plodí olivy. Je starý 3000 let.

Čím je mýdlo zralejší, tím je kvalitnější. V továrnách běží i průmyslová výroba kostek s typicky béžovou nebo zelenobéžovou barvou. Oba způsoby už přes šedesát let kombinuje rodinná mýdlárna v Ammoudaře, na východě ostrova. Navíc mýdla obohacuje o středomořské bylinky (třemdava, myrta, vavřín, tymián), ale také o kozí mléko, med či o výtažky z vinných hroznů.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země