Nejlepší zmrzlina v centru je z Opočna

Sedmička testovala v centru Olomouce zmrzlinu. Hodnotitelkou testu byla Lenka Horáková, učitelka v oboru cukrář ze Střední školy Svatý Kopeček.

Dobrá zmrzlina se pozná podle chuti, aroma, barvy zrnitosti a obsahu ingrediencí. Snad jediné, co se ale dá zkazit, je nedodržení technologického postupu. V podstatě to znamená, že si zmrzlinář nepřečte dobře návod. „Pochybuju, že někde zmrzlinu ještě vaří. Většinou jen dolijí vodu do připravené sypké směsi,“ vysvětlila Lenka Horáková, vyučená cukrářka s potravinářskou průmyslovkou. Zdůraznila, že není z Olomouce a bude hodnotit objektivně. Točenou i kopečkovou zmrzlinu ochutnala celkem na šesti místech.

Výborná, ale špatně chlazená

Která byla nejlepší? Ta z okénka na Dolním náměstí s nápisem Opočenská zmrzlina. „Je jemná, skoro jak našlehaná. Její aroma odpovídá druhu. Barva je adekvátní a chutná výborně,“ ohodnotila Horáková vanilkovou, čokoládovou i míchanou. Jen stroj by mohl provozovateli více chladit. Druhé místo přisoudila cukrářka kopečkům, které se prodávají v Opeře pod značkou PreGel. „Citronová je naprosto předpisová i v černé čokoládě jsou cítit rozemleté kousky. Vanilková je ale trochu ubitá, potřebovala by našlehat,“ hodnotila Horáková.
U Mahlera dostali od Sedmičky pomyslný bronz. Lze tam koupit jen Algidu, takže cukrář nemusí otočit ani vodovodním kohoutkem. Kopečková pistáciová a vanilková splňovaly všechny požadavky.
„Aroma je jemné, ale je moc sladká,“ upozornila Lenka Horáková.
Z testovaných vzorků kopečkové zmrzliny z Madlén dopadla nejlépe jahodová.
„Je tam vše, jak má být. I barva je správná,“ hodnotila Horáková. Podobně na ni působila také mango zmrzlina. Naopak vanilková byla podle ní přeslazená. „Nemá ani vanilkovou chuť,“ poznamenala. A meruňková měla jen správnou barvu, jinak nic.

Hořká zmrzlina

K dalším dvěma prodejcům asi zmrzlinoví fajnšmekři nezamíří. V budce na tržnici byl vanilkočokoládový mix podle Horákové bez chuti i bez aroma. „Čokoládová snad není ani čokoládová,“ divila se. Ještě hůř dopadla točená jahodová a citronová v okénku zmrzlinového ráje Madlén. „Je až hořká, jak je v ní zesílené aroma, a je přeslazená,“ postěžovala si hodnotitelka nad jahodovou. Když okusila citronovou část míchané zmrzliny, vyděsila se. „Skoro mi kroutí prsty u nohou, je kyselá,“ vysvětlila.
Kde se podle vás prodává v Olomouci vůbec nejlepší zmrzlina? Pište na e-mailovou adresu redakceolomouc@mf.cz