Nejpoužívanější font Times New Roman slaví 80 let

Písmo

Písmo

Times New Roman je jeden z nejpoužívanějších patkových typografických písem. Byl navržen v roce 1931 Stanleym Morisonem a Victorem Lardentem pro britský deník The Times. Morison totiž noviny kritizoval za to, že písmo, které používají, je staromódní a špatně se tiskne. Typografové tedy dostali za úkol vytvořit písmo, které bude moderní, úsporné a dobře čitelné. Dvojice autorů se proto rozhodla vycházet ze staršího písma Plantin, které postupně upravovali až do podoby Times New Roman.

Rok na to byl design uvolněn pro komerční využití. Deník The Times pak používal tento font 40 let, ale nové výrobní techniky a pozdější změna formátu z velkých novin na menší rozměr přinutila typografy navrhnout písmo, které by byly pro tisk lépe použitelné.

Díky tomu, že se font Times New Roman stal velmi oblíbeným, měl i poté velký vliv na další vývoj mnoha fontů před i po nástupu digitálních médií. Příkladem je písmo Georgia, jež má velmi podobný řez, ale o něco širší patky.

Používání klasického Times New Roman tak se v současnosti přesunulo spíše do oblasti sazby knih a počítačového světa. Přijala ho například společnost Microsoft, která jej použila pro výchozí písmo ve svých textových editorech Word. Times New Roman se tak stal jedním z nejpoužívanějších typografických písem historie.

Font Times new RomanFont Times new RomanPísmo Times New Roman

Font je v současnosti komerční font licencovaný firmou Monotype, který je možné v jeho nejnovějších verzích získat pouze jeho zakoupením nebo zakoupením softwaru, kterého tvůrci zaplatili za licence. Starší verze tohoto fontu je možné získat také bezplatně, ale jenom jako freeware s omezenými možnostmi použití.

Je rozdíl mezi fontem Times New Roman a konkurenčním Times Roman?

Kromě označení Times New Roman se pro tento typ patkového písma někdy používá označení Times Roman. Avšak je v tom konkurenční háček. Písmo Times Roman je licencované firmou Linotype, zatímco písmo Times New Roman je licencované firmou Monotype.

Jinak jsou obě písma téměř identická. Nepatrné rozdíly by zkoumavý čtenář patrně poznal jen u několika málo znaků. Vzhledem k tomu, že pravé Times New Roman využíval Microsoft, Times Roman začal užívat Apple u svého Mac OS. Až v novějších verzích Mac OS X jsou tato písma předinstalovaná obě.